Проектът за правила има за цел да намали броя на

...
Проектът за правила има за цел да намали броя на
Коментари Харесай

ЕП подкрепя по-строги правила на ЕС за безопасност на играчките

Проектът за правила има за цел да понижи броя на рисковите играчки, продавани на единния пазар на Европейски Съюз, и да отбрани по-добре децата от рисковете, свързани с играчките.

В сряда Европарламентът утвърди позицията си по обновените правила на Европейски Съюз за сигурност на играчките с 603 гласа " за ", 5 " срещу " и 15 " въздържал се ". Текстът дава отговор на редица нови провокации, подбудени основно от цифровите играчки и онлайн извършването на покупки, и трансформира съществуващата инструкция в директно използван правилник.

 Поставяйки акцент върху здравето и развиването на децата, предлагането ускорява условията и възбраните за някои химически субстанции в играчките. Съществуващата възбрана за канцерогенни и мутагенни субстанции или токсични за репродукцията субстанции (CRM) се уголемява, с цел да обхване и химикали, които са изключително нездравословни за децата, като да вземем за пример субстанции, нарушаващи функционалностите на ендокринната система, или химикали, влияещи на дихателната система. Правилата са ориентирани и към химикали, които са токсични за избрани органи или са устойчиви, биоакумулиращи и токсични. Играчките не би трябвало да съдържат и никакви пер- и полифлуорирани алкални субстанции (PFAS). 

Всички играчки, продавани в Европейски Съюз, ще би трябвало да имат дигитален продуктов паспорт (който ще размени декларацията за сходство на ЕС), в който в детайли се разказва сходството със съответните правила за сигурност. Това ще усъвършенства проследимостта на играчките и ще направи надзора на пазара и митническите инспекции по-лесни и по-ефективни. Потребителите също по този начин ще имат елементарен достъп до информация за сигурността и предизвестия, да вземем за пример посредством QR код. В своята позиция членовете на Екологичен потенциал приканват Комисията да поддържа и даде насоки за МСП производители на играчки при осъществяването на оценки на сигурността и осъществяването на условията за продуктовия паспорт.

Играчките с цифрови детайли би трябвало да дават отговор на стандартите за сигурност, сигурност и цялост на персоналния живот при проектирането им. Според евродепутатите играчките, употребяващи изкуствен интелект, които попадат в обсега на новия Закон за изкуствения разсъдък, ще би трябвало да дават отговор на условията за киберсигурност, отбрана на персоналните данни и цялост на персоналния живот. Производителите на цифрово обвързваните играчки би трябвало да спазват правилата на Европейски Съюз за киберсигурност и да регистрират, когато е подходящо, рисковете за психологичното здраве и когнитивното развиване на децата, които употребяват такива играчки.

Играчките би трябвало също по този начин да дават отговор на наскоро актуализираните правила за обща сигурност на продуктите, да вземем за пример когато става въпрос за онлайн продажби, докладване на произшествия, право на потребителите на информация и средства за отбрана.

Докладчикът Марион Валсман (ЕНП, Германия) съобщи: " Децата заслужават допустимо най-безопасните играчки. С модифицираните правила за сигурност на играчките ние им предоставяме тъкмо това. Предпазваме ги от невидими рискове, като да вземем за пример нездравословни химикали, и подсигуряваме, че предизвестия, като да вземем за пример възрастовите ограничавания, са ясно забележими онлайн. Новият дигитален паспорт на продукта ще подсигурява, че потребителите имат достъп до нужната информация. В същото време комерсиалните секрети ще бъдат предпазени - един мощен сигнал за лоялна конкуренция и за Европа като място за бизнес ".

Текстът съставлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде прегледано от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Преди стартирането на дадена играчка на пазара, производителите би трябвало да извършат оценка на сигурността, която обгръща всички химични, физични, механични, електрически рискове, свързани със запалимостта, хигиената и радиоактивността, както и евентуалното излагане на въздействието им.

Въпреки че пазарът на Европейски Съюз е измежду най-безопасните в света, рискови играчки към момента попадат в ръцете на потребителите. Според EU Safety Gate (системата на Европейски Съюз за бързо предизвестие за рискови потребителски продукти), играчките са най-често нотифицираната продуктова категория, като съставляват 23% от всички известия през 2022 година и 20% през 2021 година, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал в България. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР