Проектът за кръгова икономика на България се очаква да бъде

...
Проектът за кръгова икономика на България се очаква да бъде
Коментари Харесай

Ренета Колева: Ще изчакаме ЕК да обяви законодатеството за край на отпадъка

Проектът за кръгова стопанска система на България се чака да бъде импортиран в Министерски съвет през януари, сподели заместник-министърът на околлната среда и водите Ренета Колева /, 15:51 ч. 16  article picture alt description
Превръщането на отпадъците в първични материали е значима тематика освен за Европейския съюз, само че и за България. За страдание обаче към момента освен България, само че и Европейски Съюз няма законодателство, което да каже по кое време един артикул се трансформира в суровина и по кое време към този момент боклук и в кой стадий от неговия витален цикъл идва края.

Именно преработването стои в основата на постигането на задачите на кръговата стопанска система и зеления преход, като в същото време носи екологични и стопански изгоди.

Сред екологичните изгоди от преработването са, че то: пести естествените запаси, понижава енергийната консумация и замърсяване, понижава потреблението на сила и излъчванията на парникови газове. Рециклирането играе основна роля в ограничението на потреблението на невъзобновяеми естествени запаси от индивида, понижава депонирането и подкрепя екологичната резистентност.

Част от икономическите изгоди от процесите на преработване са, че то доставя значими вторични първични материали за индустрията, основава зелени работни места, посредством него се заобикаля заплащане на такса депониране/изгаряне, само че също по този начин подкрепя икономическата резистентност.

" За завършек на отпадъка все още даже на равнище Европейски Съюз не се работи. Няма нормативен документ за завършек на отпадъка, ние следим интензивно какво се случва и сега, в който Европейски Съюз има създаден документ в тази посока, ще изразим своето мнение и ще го транспонираме в българското законодателство, " разяснява за 3e-news.net заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. На национални равнище също бихме могли да мислим по този въпрос, само че дебатите клонят към това, че е хубаво да изчакаме общо европейско законодателство, с цел да се избегне друго тълкувание в другите страни, добави тя.
Да, сега рециклираните материали излизат неведнъж по-скъпи, само че концепцията е това да се промени. Но е належащо време, в което да се премине през избрани процеси, изясни тя. Новата разпоредба за пластмасовите артикули за еднократна приложимост има тъкмо такава цел и планува повишаване на пластмасовите артикули, което да откаже хората да ги употребяват. С дребни стъпки в тази посока нещата ще се случат и тези материали ще станат не по-скъпи и желани, само че ще станат и по-евтините, изясни Колева.
Министерството на околната среда и водите създаде план на Стратегия за кръгова стопанска система, която точно има за цел да подтиква повторната приложимост и преработване, в това число на строителните боклуци. Стратегията обгръща и доста други ведомства. Затова преди да влезе в Министерски съвет със заповед на министър –председателя беше назначена работна група, която е в доста по-широк обсег да разиска целите и политиките. Целта е да приключим работа до януари и тактиката да се внесе в Министерски съвет за гласоподаване. След като бъде призната, тя също ще е основополагащият документ на база, на който ще бъдат подхванати съответните нормативни условия и промени.
Но какво съответно ще планува, тъй като бизнесът счита,
че няма задоволително тласъци за вложение на рециклирани материали в стопанската система?
Министерството на стопанската система са водещи по ограниченията, тласъците и обезщетенията за бизнеса. От страна на Министерството на околната среда и водите новата стратегия „ Околна среда “ е ориентирана към попречване образуването на боклуци, компостиране, авансово отнасяне на отпадъците, само че ограниченията са ориентирани към общините. Рециклиране, разделно събиране, осведомителни акции са политики към общините и ограничения, които да доближат до жителите. Когато приказваме за стопански ограничения и когато изискат нашето мнение, постоянно обръщаме внимание да има тласъци и обезщетения за бизнеса, защото той неизбежно ще бъде обиден. Това е заложено и в Националнаия проект за ръководство на отпадъците, изключително дребният и междинен бизнес, в това число с ограничаването за стартирането на пазара и използването на пластмасовите артикули, по този начин и с бъдещите актове, които се създават на равнище Европейски Съюз и това, което ние създаваме след влизане в действие на тактиката за кръговата стопанска система. Министерството на стопанската система са тези, които да търсят механизмите, с които да бъде компенсират бизнеса за преориентиране посока стимулиране потреблението на рециклирани материали.
На въпрос дали има проблем, обвързван с нерегламанетиран импорт на боклуци след възбраната за импорт на боклуци, Колева разяснява, че в случай че има сигнали за противозаконен импорт, контролните органи вършат инспекции, само че към все още обстановката е по-скоро спокойна. Ние направихме диалози с фирмите, които употребяват RDF гориво и изисквахме от тях на какви критерии би трябвало да дава отговор нашия RDF, с цел да може да бъде употребен и по никакъв метод да не компрометира и продукцията, и пещите им. Те предоставиха нужната информация, ние от своя страна я предоставихме на Националното съдружие на общините, с цел да приведат RDF си по отношение на потребностите на бизнеса.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР