Проектът за инвестиционен разход за закупуването на боен самолет за

...
Проектът за инвестиционен разход за закупуването на боен самолет за
Коментари Харесай

Гласуват в парламента проекта за инвестиционен разход за боен самолет

Проектът за капиталов разход за закупуването на военен аероплан за потребностите на БА ще бъде гласуван на 5 юни в Комисията по защита в Народното събрание. Това разгласи във Велико Търново депутатът от “Обединени патриоти” доцент Милен Михов, който е член на комисията.

“Вече има условие към претендентите да показват оферта не за осем, а за “най- малко осем самолета”, което значи, че състезанието може да бъде извоюван и с оферта за повече изтребители. Задължително условие към компаниите е с изключение на машините, да обезпечат база за ремонт и поддръжка, както и образование на водачите и инженерите на самолетите в България. Финансовата рамка за новите изтребители се резервира – 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, като предлагането е машините да бъдат закупени разсрочено за 12 години”, посочи още доцент Михов.

Той разясни, че наложително изискване към компаниите е те да бъдат от натовски страни или от страни – членки на Европейски Съюз. Депутатът предвижда, че във вторник членовете на комисията ще одобрят плана, с цел да започва оптимално бързо състезанието за снабдители.

“Сроковете са много къси, планува се до 120 дни да бъде подписан контракт със спечелилата фирма”, разяснява още доцент Михов и добави, че досега претендентите са седем-осем.

На идното съвещание на комисията ще бъде гласуван и план за капиталов разход за бойна машина да потребностите на Сухопътните войски. Заделени са 1,4 милиарда лв. за превъоръжаване на 61- ва Стрямска механизирана бригада, като ще бъде разгласен търг за 150 БТР. По думите на доцент Михов, те ще бъдат доставени до 6 години, а ще бъдат изплатени в период от 10 години.

За бронираните машини също важи изискването да са на въоръжение в натовски страни или страни от Европейски Съюз, като се чака те да са доста съвременни и компютъризирани.
“Това е единствено началото на превъоръжаването на Сухопътни войски, става въпрос за една бригада, по груби калкулации ще са нужни най-малко 10 милиарда лв”, разяснява още националният представител.

Той добави, че комисията ще одобри и отчет за положението на Въоръжените сили. В случай, че предложенията на кабинета за самолетите и бойните машини бъдат признати от нея, се чака да влязат в пленарна зала до две седмици.

Доц. Михов осведоми още, че на 11 и 12 юни в НВУ “Васил Левски” във Велико Търново ще има изнесено съвещание на парламентарната комисия по защита.
“Това е жест към военния университет, който тази година празнува своя 140-годишен празник. Военният ВУЗ е най- остарялата държавна институция на България, основана през есента на 1878 година, преди Учредителното заседание, преди Търновската Конституция, преди избирането на Министерски съвет и княз”, уточни доцент Михов.

Народният представител напомни, че през актуалната година с негово подпомагане Министерството на защитата е отпуснало на НВУ 16 млн. лв. целева дотация за поправки и закупуване на ДМА с оглед увеличаващият се брой на курсантите във военния ВУЗ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР