Проектът за газопровод Български поток“, който лансира премиерът Бойко Борисов,

...
Проектът за газопровод Български поток“, който лансира премиерът Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Експерти: „Български поток“ или ”Бойкова бара” е „Южен поток“, но с 1 тръба, а не 4

Проектът за газопровод „ Български поток “, който стартира министър председателят Бойко Борисов, е като „ Южен поток “-България, единствено че с една тръба, а не 4. Около това мнение се сплотиха енергийните специалисти Христо Казанджиев и Еленко Божков.
„ Затова коментирахме, че този поток е по-добре да се кръсти „ Бойкова бара “, вместо „ Български поток “. Защото както е тръгнало, може да се смъкна до 2-3 милиарда куб. м., единствено че през Русе. Т.е. концепцията е свършеното по „ Южен поток “ да се интегрира “ с „ Борисов поток “ в общ пакет и всичко това, което е изхарчено – правомерно или непозволено да бъде заметено под килима “, сподели още Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ) пред БНР.

„ Когато приказваме за бара и я съпоставяме с „ Южен поток “, тя е бара и във финансово отношение, тъй като „ Южен поток “ трябваше да донесе доходи от $400 млн. от пренос годишно, а в този момент чакаме 240-280 млн., че даже 200 млн. “, добави Еленко Божков – някогашен член на енергийния регулатор КЕВР.

„ Преименуването на плана „ Южен поток “-България на „ Български поток “ бе стартирано от БЕМФ с концепцията трасето да мине не по това трасе, което в този момент се стартира – от Провадия към Зайчар, Сърбия, а по южното трасе, съединяващо територии, обитаеми с България – Южна България, Западните околности, Македония, и региона Македония в Гърция, макар че там няма афиширано българско болшинство “, сподели Казанджиев.

Според него тази концепция наподобява е чута от премиера Бойко Борисов, само че смисълът който се влага напълно друг. „ Защото потокът, който той стартира не е „ български “, тъй като дава отговор на геополитическите цели на Сърбия и Русия, само че не и на България “.

„ Много хора не помниха, че Трансбанкалският газопровод бе за доставки на природен газ за Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Южният директен пръстен на българската система бе построен за Сърбия с потенциал 1,5 милиарда куб. м, който по този начин или другояче не се осъществя, тъй като Сърбия отхвърли подобен газопровод. Според мен причина за отводът е, че такава инфраструктура основава доста мощна връзка с българското население в Западните околности, или Източна Сърбия, давайки им опция за напредък, развиване и стопански прогрес “, уточни Казанджиев.

Еленко Божков – някогашен член на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), уточни от своя страна, че концепцията за потребление на инфраструктурата в Южна България бе стартирана още през 2015 година от специалист на „ Булгартрансгаз “ – Димитър Щерев.

Според Божков изборът на трасе през Провадия евентуално цели стопански изгоди, само че Казанджиев счита, че това е по този начин, тъй като то към този момент е създадено, техническият план е подготвен, има хидравлични планове, закупена е земя.

В момента се обявява бюджет от 2,8 милиарда лева без Данък добавена стойност за „ Български поток “, който, както и да го гледаш, излиза златен за България, сподели Казанджиев.

„ Даже би трябвало да се чака минимум 15 години, с цел да се изплати “ уточни Божков.

Според специалистите не е ясно по какъв начин се пресмятат изгодите за България, откакто сега нямаме данни какви ще бъдат директните такси.

Тепърва ще се продава потенциал и тогава ще се види какви ще са действителните такси. Повтаря се сюжетът с „ Южен поток “-България. Това е лекомислен и хазартен метод от ръководещите, уточни Казанджиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР