Проектът за е стъпка в правилната посока. Във Висшия съдебен

...
Проектът за е стъпка в правилната посока. Във Висшия съдебен
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова очаква промяна в Конституцията през бавната писта


Проектът за е стъпка в вярната посока. Във Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да има съдии, определени от съдии, и по-малко вмешателство от страна на политиците. Важният миг е кои ще бъдат лицата, които ще избере Народното събрание за парламентарната квота в кадровия орган. Това съобщи конституционалистът проф. Екатерина Михайлов пред БНР.

Михайлова чака да има смяна в Конституцията през бавната писта. Обикновено в конституционните комисии в Народното събрание се създава планът за смяна на Конституцията и от участниците се е знаело какво е болшинството и каква гаранция се дава, че избрани парламентарни групи ще поддържат предложенията. Няма да има високо болшинство за бързите промени в Конституцията, а ще се движи по-бавния път, чака тя.

По думите ѝ с изключение на рамката за смяна на Конституцията би трябвало да има и законови промени. Важни са и хората, които ще ползват законите и дали те дават отговор на качествата, заложени както в Конституцията, по този начин и в законите. Лицата, които ще бъдат във Висшия правосъден съвет, би трябвало да дават отговор освен да са адвокати, само че и с високи нравствени качества и висок морал, настоя Михайлова.
 ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха плана си за промени в Конституцията
ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха плана си за промени в Конституцията

И трите политически сили са се обединили към концепцията 24 май да размени 3 март като народен празник

Ако смяната на Конституцията е единствено в границите на конституционната смяна, а няма хора с нравствени и морални качества, отново ще има огромни разочарования, предизвести тя.

Михайлова настоя да няма и обвързаности - както политически, по този начин и правосъдни , в новия Висш съдебен съвет и в измененията в правосъдната власт.

" Дяволът е прикрит в детайлите. Зависи какво ще се одобри и какво ще излезе като краен артикул за промени в Конституцията ", уточни Михайлова. Според нея постоянно крайностите са рискови и би трябвало да се търсят уравновесени решения в плана за смяна на Конституцията.

Има заплаха основният прокурор да се трансформира в лице, от което нищо да не зависи. Не бива и това да става, а би трябвало да се намерят балансите, прикани конституционалистът.
 Пак нямало смисъл Румен Радев да демонстрира своя план за Конституция
Пак нямало смисъл Румен Радев да демонстрира своя план за Конституция

Александър Маринов: това „ враждебно болшинство “ нямало и да обърне внимание

Тя дефинира още концепцията за самостоятелната конституционна тъжба до Конституционния съд като положително решение. Трябва да има в самата Конституция по-ясни критерии, с цел да бъдем наясно всички кой, до каква степен и по какъв начин ще може да подава тъжби до Конституционния съд, настоя Михайлова.

За личността на президента Румен Радев през служебните държавни управления Екатерина Михайлова разяснява, че няма по какъв начин да се постави на едно държавно управление предварителна рамка какво да направи. Тя н е е последовател на служебните държавни управления , само че решението е да има такава правна фигура.

Относно казусът, при който в Стара Загора, проф. Михайлова разяснява, че е нужен нов Наказателен кодекс, който би трябвало да бъде признат, и повече критерии, свързани с това какво е закононарушение и какви тежести има. Тя означи, че самата правосъдна власт като организация е планувала да има прокурорски надзор над случая. Ако нямаше публичен отзив за случая, той най-вероятно щеше да бъде потулен и да не се чуе за него , счита Михайлова.
 Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд
Конституционалисти обезпокоени планът за промени в Конституцията да не падне в Конституционен съд

Всички промени подлежат на надзор пред Конституционния съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР