Проектът Визия за София ще внесе в Столичната община три

...
Проектът Визия за София ще внесе в Столичната община три
Коментари Харесай

Анонимността на сметта пречи на града, посочва "Визия за София 2050"

Проектът " Визия за София " ще внесе в Столичната община три пакета с общо 384 ограничения за развиване на столицата до 2050 година Това е заключителният стадий на плана, чиято цел е да предложи съответни насоки по какъв начин " градът да стане стилен, многофункционален и адаптивен ", съгласно ръководителя на плана Любо Георгиев. Неговият екип в продължение на повече от две години събира хиляди данни, интервюира софиянци от всички региони, изследва настройките и изведе основните проблеми за решение.

Проектът е по поръчка на общината, само че изводите и ограниченията на " Визия за София " са много сериозни към настоящето ръководство на града. Георгиев счита, че в този момент Столична община е насочена най-вече към решаването на ежедневните проблеми, а би трябвало да работи и в вероятност.

Първият от трите пакета, които ще внесем е за стратегическо обмисляне на общината, т.е. трансформацията на " Софпроект " в звено, което възнамерява всички аспекти и действително продължава работата на " Визия за София ". Във втория пакет са дълготрайните цели – общо 24. В третия пакет ще бъдат разказани 384-те ограничения. Предстои Столичният общински съвет да гласоподава тези заключения и оферти на " Визия за София " като Георгиев се надява това да стане до края на годината.

" Визията " предлага свои решения против презастрояването

Срещу презастрояването на града Георгиев дава решение – Столичната община да насочи капиталовия интерес към възобновяване на територии като някогашни военни поделения и индустриални обекти, които не се употребяват към този момент. " Те са доста и би трябвало да се направи разбор на техните характерности, да вземем за пример като " НПЗ Хладилника " или друга някогашна индустриална зона, коя ще даде максимален резултат върху градското развиване ", посочи той.

" Визия за София " ще предложи нов механизъм за образуване на цената за предоставяне на разрешенията за градеж. Сега те са с идентична цена за всички точки на града, само че това може да се поправя, тъй като не е едно и също да строиш в центъра или в покрайнините, означи Георгиев.

Ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " изисква промени в общината

Трябва да се образува ново звено в Столична община, което да управлява и модерира общинските планове. " Случаят с ул. " Граф Игнатиев " сподели, че нуждата от това е належаща ", сподели Георгиев. Звеното би трябвало да спре и честата безконтролна процедура първо да се асфалтира улицата, а след това да се поставят тръби, както стана с ремонта на ул. " Иван Вазов ".

Средната корост на напредване с градския превоз сега е 21 км/ч и то с метрото, а в пиковите часове е 5 км/ч. Така не могат да се стимулират софиянци да слязат от колите си, по тази причина би трябвало да се усъвършенстват маршрутите и спирките на градския превоз.

" Маршрутът би трябвало да отразява потоците на придвижване на хората. Сега няма радиални връзки, да вземем за пример сред " Люлин " и " Обеля ", даде образец той.

" Визия за София " ще сложи като задача на Столичната община междинната скорост на напредване да се вдигне до 26 км/ч през ледващите няколко години. И това няма да стане елементарно ", предвижда той и предложи да се позволи качването на колела в градския превоз.

Анонимността на отпадъците би трябвало да свърши

" Визия за София " ще предложи на Столична община такса боклук да не се пресмята по квадратурата на жилището, както е в този момент, а по действителното количество боклуци, които " създава " едно домакинство.

" Анонимността на отпадъците пречи да се разбере кой къде какъв брой изхвърля ", уточни Георгиев. Той даде като сполучлив пилотен план обособяването на три жилищни блока в кв. " Надежда ", които имат свои контейнери с ключ. Там няма разхвърляни отпадъци, а разделното събиране се е нараснало доста.

Да се задейства присъединяване на жителите в ръководството

Основно направление за положителното развиване на София е включването на жителите в ръководството и в контрола на дейностите на общината. В момента те са потребители на общинския бюджет и действително нямат присъединяване в правенето му. " Още в учебно заведение би трябвало да се ускори гражданското образование, т.е. хората да знаят, че те имат думата при вземането на решения и имат правото да знаят по какъв начин се разходват общинските средства ", предлага " Визията ".

" Затова предлагаме да се сътвори Регистър за градска среда – да знаем всяка година къде и какво се влага и какъв е резултатът от това. Да знаем какъв брой квадратни метра плочки са заменени, какъв брой дървета са засадени и къде. Колко пари са изхарчени за това Колко трамвая са купени и така нататък ", изясни Георгиев.

Той продължи в тази посока като ще предложи на Столична община кварталите да имат свои бюджети, както това към този момент желаят районните кметове от " Демократична България ".

" Гражданите да се включат интензивно в бюджетирането като се провеждат по квартали ", се предлага във " Визията ". Така ще се събират хрумвания от живеещите за подобряването на градската среда и това към този момент сполучливо се прави в доста градове по света, означи Георгиев. Той предлага да се развие т.нар.техническо гласоподаване на жителите – посредством приложение в телефона си да могат да показват позицията си по настоящи проблеми на градската среда.

В 18 ч. довечера в Ларгото е заключителната част от представянето на резултатите от работата по плана " Визия за София ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР