Проектът ще бъде завършен най-рано през 2020 година. © Цветелина

...
Проектът ще бъде завършен най-рано през 2020 година. © Цветелина
Коментари Харесай

Световни гиганти искат да доставят тръбите за инерконетора с Гърция срещу 60 млн. евро

Проектът ще бъде приключен най-рано през 2020 година.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да спре търга за газовата връзка с Гърция

Проектът обаче към момента се апелира и осъществяването му може да се забави
19 фев 2018
Нови тъжби спъват газовата връзка с Гърция

Първата копка на плана може да се отсрочи
5 фев 2018
Ще стигне ли до България на ниска цена азерски газ

Вярно или не
19 яну 2018
Срокът за подаване на предложения за инженер-консултант на интерконектора с Гърция е продължен

Фирмите ще могат да аплайват до 13 февруари
18 яну 2018 Една от най-големите публични поръчки за последните месеци - тази за направата и доставката на тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция, притегли 9 задгранични компании и една българска. Бюджетът е 60 млн. евро без Данък добавена стойност, а най-вече са заявките от Турция - три на брой. От Индия интерес са показали две компании, като едната е вторият по величина производител на тръби в света. Толкава са и претендентите от Русия, а от България, Гърция и Германия има по една оферта.

Заявленията на претендентите бяха отворени на 16 март. Тепърва плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon, ще ги преглежда и ще отсее единствено 5 от тях, от които да изиска ценови предложения. Очакванията са спечелилият да бъде избран през юни.
Макар срокът за осъществяване на поръчката да е 12 месеца, проектите на ръководещите са да създадат символичната първата копка на плана преди края на българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Едва ли обаче по инерконектора ще потече газ пред 2021 година.

Кои са претендентите

" Радвам се, че в процедурата аплайват толкоз доста компании – това е знак, че е обезпечена оптималната гласност и бистрота ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова при отварянето на заявките за присъединяване. Това е една от дребното публични процедури с толкоз мощно интернационално присъединяване, освен това от потвърдени в сферата компании. Индийската Welspun Corp. Limited да вземем за пример е втория по величина производител на стоманени тръби в света - с оборот от над 3 милиарда $. Другият претендент от Индия е Jindal SAW Ltd. - също съществено име в тази сфера.

В конкуренцията се се присъединили още немския железен колос Salzgitter Mannesmann International GmbH и водещия съветски производител на тръби " Chelyabinsk Pipe Plant ". От Русия оферта е подала и JSC " Zagorsk Pipe Plant ".

Турските компании пък са Noksel Celik Boru Sanayi AS, Umran Celik Boru Sanayii A.S и Erciyas Celik Boru Sanayi A.S (Erciyas Steel Pipe Co). Гръцката оферта идва от Corinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A.

Единствената българска компания е " Топливо-2 " ЕООД на Васил Щраков, който е и шеф на съдружие " Топливо ". Предвид мащабите на останалите участници обаче, възможностите на българския кандидат не наподобяват изключително огромни.

Процедура с особености

Обявената социална поръча за доставката на линейните тръби на газовата връзка е от типа " Ограничена процедура ". " Този тип процедура е определена, тъй като икономисва запас за подготовка на офертите и понижава доста административната тежест ", изясни Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания " Ай Си Джи Би " АД. При нея дефинитивни предложения могат да подадат единствено претенденти, които са получили покана от възложителя след извършен прелиминарен асортимент. В случая до 20 април 2018 година " Ай Си Джи Би " ще преглежда заявките, след което ще предложения 5 от компании за показване на индикативни оферти за осъществяване на поръчката.

В предмета и обсега на търга са включени производството, инспекцията, изпитването, изпращането и превозването на тръбите. Всички останали действия, свързани с слагането им и доставката на спомагателни материали, ще бъдат предмет на друга процедурата - за инженеринг, доставки и строителство. Плановете на " Ай Си Джи Би " са тя да бъде оповестена през април. Що се отнася до прогнозния бюджет, плановете сочат, че ще бъде 140 млн. евро.

Предстои още да бъдат оповестени и процедури за възлагане на археологически изследвания и за избор на строителен контрол.

Защо е необходим газопровода?

Очакванията са посредством газовата връзка с Гърция България да диверсифицира доставчиците си като получава газ от Каспийския район. Благодарение на азербайджанската Socar за нея към този момент е запазен потенциал от 1.57 милиарда куб. метра синьо гориво на година. Американската компания Linden Energy пък е запазила още 276 млн. куб. метра. При все това обаче плануваният първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб. м. годишно. Което значи, че към плана ще би трябвало да бъдат привлечени и други снабдители. Междусистемната газова връзка е стратегическа и за реализирането на газовия хъб " Балкан ".

Общите разноски за реализацията на газопровода са оценени на 239 млн. евро. От тях като безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване са обезпечени 45 млн. евро. За други 35 млн. евро ICGB е кандидатствала по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а българското държавно управление обезпечи държавни гаранции в размер на 110 млн. евро, които да се употребяват от БЕХ за обезпечаване на нужните заемни средства. Според изпълнителния шеф на холдинга Петьо Иванов към този момент се водят предварителни диалози с банки и даже има показани индикативни предложения. Преди подписването на контракт за заем обаче ще е належащо и позитивно мнение от Брюксел. Бави се изборът на инженер-консултант

Заради тъжби " Ай Си Джи Би " АД към този момент трети месец не може да задвижи процедурата за избор на на инженер-консултант по плана междусистемна газова връзка България - Гърция. Компаниите " Некст Инвест " и " Вини България " на два пъти сезираха Комисията за защита на конкуренцията, като тя всякога отхвърля доводите им, само че в този момент разногласието се преглежда на равнище Върховен административен съд.

Успешното привършване на процедурата и наемането на инженер-консултант е значимо, защото ролята на въпросния съветник ще бъде от извънредно огромно значение за цялостното осъществяване на плана. На него ще бъде поверено да ръководи осъществяването на плана от името на " Ай Си Джи Би " и да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките. Сред отговорностите са и всички надзорни действия - върху строителството, върху придобиването на аграрни земи и учредяването на сервитути за прекосяването на тръбите, както и върху самото стартиране в употреба на газопровода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР