Проектът на Закон за социалните услуги предвижда създаването на Агенция

...
Проектът на Закон за социалните услуги предвижда създаването на Агенция
Коментари Харесай

Предвижда се нова агенция да следи за качеството на социалните услуги

Проектът на Закон за обществените услуги планува основаването на Агенция за качеството на обществените услуги. Това разгласи общественият министър Бисер Петков при представянето на напредъка по правенето на Закон за обществените услуги.
Проектът се чака да бъде оповестен за публично разискване на 15 октомври, а през ноември към този момент да е в Народното събрание.
Новата конструкция ще е изпълнителна организация към министъра. Тя ще дава отговор за лицензирането на снабдители за обществени услуги, надзор върху качеството на услугите, ще оказва методическа помощ при създаването на стандартите, ще има опция да постанова имуществени наказания.Агенцията ще ревизира спазването на правата на потребителите, които употребяват обществените услуги, ще се грижи за успеваемостта на услугата и резултатите от нея.
По думите на министър Бисер Петков основаването на новата организация е в отговор на към този момент немалкото случаи на съществени проблеми в разнообразни обществени услуги. Идеята е качеството им съществено да се усъвършенства.
Законопроектът планува и страната да подсигурява най-малък пакет от обществени услуги, заложени в национална карта. Услугите в националната карта ще бъдат планувани според от потребностите на популацията в разнообразни общини.
Проектът планува да има общодостъпни безвъзмездни услуги. В момента от безвъзмездни услуги могат да се употребяват единствено деца и пълнолетни без приходи, до момента в който в новия законопроект ще има безвъзмездни услуги за всички без рентабилен аршин. Те са свързани най-вече с информиране, консултиране и поддръжка, помощ в спешна обстановка.
Създават се и две нови услуги за заместваща грижа. Те са ориентирани към поддръжка на хора, полагащи неофициална грижа за свои подвластни близки, както и за деца, настанени отвън фамилията. Полагащите грижа ще имат право на безвъзмездни почивки в границите на всяка календарна година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР