Проектът на закон, с който се цели по-голям контрол върху

...
Проектът на закон, с който се цели по-голям контрол върху
Коментари Харесай

Иван Гешев: Недосегаеми няма, искат да овладеят прокуратурата и да се преформатира политическата власт

Проектът на закон, с който се цели по-голям надзор върху основния прокурор не е за отчетност. Той има една -единствена цел - „ в случай че може да се овладее прокуратурата и посредством нея да се преформатира политическата и икономическата власт “, съобщи пред БНР Иван Гешев. 

„ Това са разпореждания по отношение на основния прокурор и неговите 5 заместници. Това е изключително законодателство. Те си мислят, че по този метод могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е промяна. Това е съсипия и съсипване на една от дребното институции, която пази жителите “, разясни основният прокурор.

Според Гешев за приемането на закона би трябвало обикновена юридическа просветеност и базова подготвеност, а на всички в Народното събрание е ясно, че текстовете са противоконституционни.

По думите му, в случай че законодателството за основния прокурор се одобри в този му тип, той ще се обърне към Конституционния съд, само че счита, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело против него. Той изрази подозрения, че „ зад всичко това стои нещо нелегитимно “ и добави, че е „ смешно да се занимаваме с една персона, в случай, че страната се намира на това състояние “.

На въпрос кои са олигарсите, които желаят отстраняването му, основният прокурор разяснява:

„ Едва ли мога да изброя олигарсите, които желаят отстраняването ми.  Тези хора бъркат прокуратурата с основния прокурор . Те си мислят, че още е 1990-91 година Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правораздаването, в случай че не съм основен прокурор. Зад тези офанзиви – 350 000 $ господин Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, другар с Малинов, акционер в неговата банка е била съветската ВТБ, която е със наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз. (…) Няма да се учудя да си създадат и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, публицистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които в никакъв случай не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български жител не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше страната. “

Главният прокурор бе безапелационен, че няма недосегаеми . „ Пеевски е тъкмо толкоз недостижим, колкото аз, вие или Прокопиев. За Пеевски, Прокопиев или някой различен Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи споделят, че проблем няма. Има проверки от Национална агенция за приходите, че няма проблем, има информации от ДАНС, че няма проблем “, заяви той.

Гешев уточни, че има правила, тези правила би трябвало да се съблюдават по отношение на всички, само че съгласно него казусът на България е, че ние желаеме те да важат единствено за другите, само че не за нас.

Главният прокурор разгласи, че му е известно, че има две следствия, свързани със фотосите, които могат да бъдат кюлчета, и са на финала. „ Мата Хари – известна шпионка от Първата международна война. Откъде да знам кой стои зад нея. Отговор на тези въпроси, могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат следствията “, добави той и съобщи, че стои зад всеки прокурор, който си прави работата и ще застане до тях по тези следствия. Във връзка с къщата в Барселона, Гешев разяснява, че се правят всички нужни дейности, заложени в закона.

Главният прокурор изясни, че не мисли да влиза в политиката . „ За да си български политик би трябвало да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Не затрупвам стандартите в българската политика, в случай че изобщо има стандарти. Аз си одобрявам работата и очаквам да ми свърши мандатът и избрани хора да влязат в пандиза. Българският политически живот не ме изкушава. Българската прокуратура ще продължи да пази българските жители и ще се бори против престъпността. “

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР