Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Варна за

...
Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Варна за
Коментари Харесай

Планът за развитие на Варна до 2027 година с приоритети - екология, образование, икономика, транспорт

Проектът на Плана за интегрирано развиване на община Варна за интервала 2021 – 2027 година (ПИРО 2021 - 2027) бе показан на публично разискване през днешния ден. Форматът на събитието бе хибриден - с опция за включване онлайн в платформата Zoom, или посредством персонално наличие в залата на Юнашкия салон при прецизно съблюдаване на противоепидемиологичните ограничения. Целите и целите на тактиката за развиване на общината бяха разяснени от екипа изготвил документа.  В събитието се включиха зам.-кметът Христо Иванов, шефът на дирекция " Европейски и национални оперативни стратегии “ Ани Николова, представители на дирекции и жители. 

Планът за интегрирано развиване на община Варна включва общо 292 плана с 465 обекта, на обща стойност 2,856 милиарда лева, а в предпочитания лист попадат 37 обекта, с обща индикативна стойност към 1 милиарда лева.  За съпоставяне, през миналия програмен интервала, настоящият тогава документ – Интегриран проект за градско възобновяване и развиване, беше на стойност 846,590 млн. лева. 

ПИРО съдържа разбор на икономическото, общественото и екологичното положение на община Варна. В него са избрани визията, стратегическите цели, както и целите със съответните ограничения към тях. Те са разказани след извършени анкетни изследвания измежду обществеността в града и тематични фокус групи с присъединяване на неправителствения бранш, университетските среди, институции и организации. 

Като съществени цели в развиването на морската столица до 2027 година са посочени околната среда, икономическото развиване, подобряването на техническата и транспортната инфраструктура, образованието. През новия програмен интервал ще се подчертава върху подготовката и осъществяването на планове за развиване на общинската инфраструктура, за възстановяване на качеството на градската среда, за развиване на екологичен градски превоз и възстановяване на ръководството на отпадъците, за създаване на нова, новаторска просветителна инфраструктура. Предвиждат се вложения за културната, здравната, спортната и обществената инфраструктура, както и за въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на здания. 

Сред най-мащабните планове, планувани в ПИРО, са създаване на бул. " Цар Освободител “ от бул. " В. Левски “ до Летище Варна, на скоростен екологичен превоз /леко метро/ по същото трасе, на нова постройка на Математическата гимназия, на парк в кв. " Аспарухово “ и други. 

Предстои Планът за интегрирано развиване на Община Варна 2021 – 2027 да бъде финализиран и импортиран за гласоподаване в Общинския съвет във Варна. 

Пълният вид на документа, дружно с приложенията към него, са оповестени в интернет страницата на Община Варна: https://www.varna.bg/bg/14
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР