Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния

...
Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Асоциация Форум към НС: Ако се приеме противоконституционният проект за разследване на главния прокурор, може да има ново дело Колеви срещу България

Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на така наречен „ механизъм за надзор над основния прокурор и заместниците му “ е противоконституционен. Такова мнение е подготвила Асоциация „ Форум “, съпредседател на Гражданския съвет към Висшия правосъден съвет, до членовете на Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно заседание.

Въвеждането на ad hoc фигурата на прокурор, който да проверява основния прокурор и заместниците му, както и на различен прокурор, който да управлява проверяващия, крие заплаха народните представители да провокират ново дело „ Колеви “, последствията от което създателите на законопроекта настояват, че се пробват да уредят с предложенията си.

Асоциация „ Форум “ споделя мнение, че представеният законопроект разкрива жестоко непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функционалности, самостоятелност и конституционно уредени пълномощия, типа и характера на постановяваните актове, реда за събиране и инспекция на доказателствата, гаранциите за законосъобразно осъществяване на следствието, правата на обвинения и на други участници в производството; правилото на разделяне на управляващите. 

В прорез с конституционно плануванаъа конструкция на прокуратурата, със закон (ЗСВ и НПК) е основан нов орган, който не е очакван в Конституцията, не е подложен на една повърхност с другите прокурори в системата на прокуратурата, както във връзка с неговия статус, на изискванията и реда за неговото назначение, освобождение и реализиране на неговата отговорност, по този начин и във връзка с предоставените му функционалности и реда на осъществяваната от него активност, написа още в мнението.

Централен миг от причините срещу препоръчаните от Министерски съвет промени е този, че е неприемливо възлагането на прокурорски пълномощия на различен орган – арбитър, посредством нарочното му преназначаване като прокурор. Това от една страна, визира непозволено пълномощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функционалност на съдия в наказателното произвеждане.

Относно промените, свързани с метода на избор на членове на Висш съдебен съвет от Народно събрание, които се плануват в плана за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, Асоциация „ Форум “ смята, че въведеното ограничаване за присъединяване на настоящи магистрати (съдии, прокурори и следователи) при избора по колегии на членове на Висш съдебен съвет от Народно събрание е дискриминационно и противоконституционно, доколкото Конституцията не планува съответна юридическа специалност, а единствено високи професионални качества и подобаващ стаж.

„ Предложеният законопроект във всички свои елементи се отличава с противоконституционност и значително несъгласие с правото на Европейски Съюз и Европейски съд по правата на човека, а нуждата му е без коментар. В последна сметка, откакто не се разграничават органи като „ прокуратура “ и „ съд “, по-сериозни правни доводи са просто непотребни. Когато изначално неосъществими (поради несъгласие с Конституцията) законодателни обещания, са включени в План за възобновяване, може ли въобще да се допусне, че ще се реализира годно съображение за правомерно приемане на европейски средства “, написа в мнението на екипа на асоциацията с водещ юридически специалист Надежда Митева. 

Становището ще бъде подадено до края на седмицата в Народно заседание от Мария Карагьозова, ръководител на Асоциация „ ФОРУМ “ и съпредседател на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет, като цялостният текст  ще бъде оповестен в раздел „ Становища по законопроекти “ на уеб страницата на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР