Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния

...
Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Асоциация „Форум“ предупреди депутатите, че ако приемат противоконституционния проект за разследване на главния прокурор може да предизвикат ново дело „Колеви срещу България“

Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на така наречен „ механизъм за надзор над основния прокурор и заместниците му “ е противоконституционен. Такова мнение е подготвила Асоциация „ Форум “, съпредседател на Гражданския съвет към Висшия правосъден съвет, до членовете на Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно заседание.

Въвеждането на ad hoc фигурата на прокурор, който да проверява основния прокурор и заместниците му, както и на различен прокурор, който да управлява проверяващия, крие заплаха народните представители да провокират ново дело „ Колеви “, последствията от което създателите на законопроекта настояват, че се пробват да уредят с предложенията си.

Асоциация „ Форум “ споделя мнение, че показаният законопроект разкрива жестоко непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функционалности, самостоятелност и конституционно уредени пълномощия, типа и характера на постановяваните актове, реда за събиране и инспекция на доказателствата, гаранциите за законосъобразно осъществяване на следствието, правата на обвинения и на други участници в производството; правилото на разделяне на управляващите.

В прорез с конституционно плануванаъа конструкция на прокуратурата, със закон (ЗСВ и НПК) е основан нов орган, който не е очакван в Конституцията, не е подложен на една повърхност с другите прокурори в системата на прокуратурата, както във връзка с неговия статус, на изискванията и реда за неговото назначение, освобождение и реализиране на неговата отговорност, по този начин и във връзка с предоставените му функционалности и реда на осъществяваната от него активност, написа още в мнението.

Централен миг от причините срещу препоръчаните от Министерски съвет промени е този, че е неприемливо възлагането на прокурорски пълномощия на различен орган – арбитър, посредством нарочното му преназначаване като прокурор. Това от една страна, визира непозволено пълномощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функционалност на съдия в наказателното произвеждане.

Относно промените, свързани с метода на избор на членове на Висш съдебен съвет от Народно събрание, които се плануват в плана за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, Асоциация „ Форум “ смята, че въведеното ограничаване за присъединяване на настоящи магистрати (съдии, прокурори и следователи) при избора по колегии на членове на Висш съдебен съвет от Народно събрание е дискриминационно и противоконституционно, доколкото Конституцията не планува съответна юридическа специалност, а единствено високи професионални качества и подобаващ стаж.

„ Предложеният законопроект във всички свои елементи се отличава с противоконституционност и значително несъгласие с правото на Европейски Съюз и Европейски съд по правата на човека, а нуждата му е без коментар. В последна сметка, откакто не се разграничават органи като „ прокуратура “ и „ съд “, по-сериозни правни доводи са просто непотребни. Когато изначално неосъществими (поради несъгласие с Конституцията) законодателни обещания, са включени в План за възобновяване, може ли въобще да се допусне, че ще се реализира годно съображение за правомерно приемане на европейски средства “, написа в мнението на екипа на асоциацията с водещ юридически специалист Надежда Митева.

Становището ще бъде подадено до края на седмицата в Народно заседание от Мария Карагьозова, ръководител на Асоциация „ ФОРУМ “ и съпредседател на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет, като цялостният текст ще бъде оповестен в раздел „ Становища по законопроекти “ на уеб страницата на Народното събрание.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР