Проектът е пилотен и демонстрационен и е реализиран по ОП

...
Проектът е пилотен и демонстрационен и е реализиран по ОП
Коментари Харесай

Изградиха иновативна рециклираща инсталация в София

Проектът е пилотен и демонстрационен и е осъществен по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 ”

Острата нужда от решения в региона на устойчивото ръководство на отпадъците и значимостта от повишение на публичната осведоменост за преработването са горещи тематики, които сплотяват бизнеса, държавните управления, неправителствените организации, водещите международни политически и стопански структури, научни институти, и които би трябвало да стоят в основата на законотворчеството и на всяка обществено виновна корпоративна самодейност.
 
 MakMetal Holding
Именно в подтекста на непрекъснато възходящото ползване на артикули и запаси, с което нараства и описът със първични материали с сериозно значение, специалисти на ЕВРО СТИЙЛ ТРЕЙД ООД, взаимно с сътрудници от Химико-технологичния и металургичен университет в гр. София, създават потребен способ и патентоват първата апаратура в България за неутрализиране и преработване на литиево-йонни, никел-металхидридни и никел-кадмиеви акумулатори и батерии.

Реализирането на пилотната демонстрационна система за подготовка за авансово отнасяне и/или преработване на боклуци от акумулатори и батерии заляга в капиталово желание на ЕВРО СТИЙЛ ТРЕЙД ООД, което в края на 2021 година е утвърдено и се осъществя в план № BG16M1OP002-2.009-0042, финансиран по оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Проектът е на стойност 465 799,20 лева, от които 332 491,10 лева – европейско финансиране, 58 674,90 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на Р.България и 74 633,20 лева – лични на компанията средства.
 iStock/Getty Images
Oсновната цел е създаване и използване на нов метод за попречване образуването, подготовка за авансово отнасяне и/или преработване на негодни за приложимост акумулатори и батерии (НУБА), като поток битови отпадъчни материали, посредством който да се обезпечи успеваемост и резултатност на технологията, предварителна защита против замърсяването на околната среда, както и ресурсна успеваемост и на практика модел на кръгова стопанска система.

От години ЕВРО СТИЙЛ ТРЕЙД ООД обслужва ежедневно цялата страна, осигурявайки оборудвани центрове за действия с боклуци, мобилни екипи и безвъзмездна услуга по транспортиране на негодни за прилагане акумулатори, електрическо и електронно съоръжение и излезли от приложимост МПС. На територията на страната са ситуирани съдове за събиране на НУБА, които могат да бъдат открити на налични и отзивчиви места – административни здания, търговски вериги, учебни заведения, университети, детски градини и други. Системата е основана взаимно с над 20 от най-големите български общини, като броят им се усилва всяка година, а кошчетата на територията на България доближиха 10 000 бр.
 
Изградената сложна апаратура ще даде опция за увеличение на размерите за наново потребление, преработване и оползотворяване на отпадъците от акумулатори и батерии като в това време те бъдат третирани според най-хубавите налични техники и практики, с фокус ограничение на евентуалните закани, породени от съществуването на рискови съставни елементи в тях.

Смесването на батериите с битовите боклуци, които се събират и обезвреждат в депа, довежда до попадането на този извънредно изчерпателен на тежки и рискови химикали боклук в почвите и водите, което заплашва околната среда и човешкото здраве. При нарушение целостта на батериите и акумулаторите, се освобождават живак, кадмий, олово и други токсични субстанции, които биха могли да обиден витално значими регулатори в организма като бъбречната функционалност и нервната система.

В резултат от осъществяването на плана, количеството негодни за приложимост акумулатори и батерии, което се чака да бъде отклонявано всяка година от депонирания общ поток на домакинските боклуци, възлиза на 228 000 кг. При вярното му отнасяне и преработване, ще се спестят към 550 000 кг въглеродни излъчвания (СО2), което се равнява на 150 500 километра безвредно шофиране.

Успешно осъщественият демонстрационен план и дейностите по подготовката за наново потребление и/или преработване, свързани с него, усилва софтуерния капацитет на страната за осъществяване на националните и европейски цели в бранша, защото методът разрешава да се приложи както на национално, по този начин и на районно и локално равнище.
 MakMetal Holding
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР