Проект за промени в Конституцията обяви коалицията Продължаваме Промяната –

...
Проект за промени в Конституцията обяви коалицията Продължаваме Промяната –
Коментари Харесай

ПП-ДБ обявиха предложенията си за промени в Конституцията

Проект за промени в Конституцията разгласи обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ в наличието на премиера Николай Денков и представители от самодейността „ Правосъдие за всеки “.

Проектът планува ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд да не се назначават с декрет на президента, както и мандатите им да бъдат понижени от 7 на 5 години, разгласи правосъдният министър Атанас Славов.

„ Предлагаме ръководителите на Върховния Касационен съд и Върховния Административен съд, които до момента се избират по една комплицирана процедура, включваща Висшия правосъден съвет, само че най-после с декрет от президента, което ги слага някак си над всички останали съдии и ръководители в правосъдната власт в страната, на процедура да бъдат с подравнен статут с всички останали. Те да се избират и освобождават от Висшия правосъден съвет, т.е. президентът да няма право да издава декрет за тяхното назначение или освобождение “.

С този акт не се цели ограничение на функционалностите на президента, а приравняване на тези висши съдии към всички останали, посочи Атанас Славов.

Коалицията предлага още Висш съдебен съвет да бъде разграничен на две като мандатът му да падне с 1 година. Сега кадровиците са с избор от 5 години, които се предлага да станат 4.  Сред предложенията е и 24 май да стане народен празник.

 Снимка: БГНЕС

Проектът за промени в Конституцията на ПП-ДБ планува и намаляването на пълномощията на основния прокурор, изясни Кирил Петков.

„ Огромната власт, която беше съсредоточена в основния прокурор до този миг, даваше причина от една страна да има евентуални чадъри над някои, въпреки това правосъдната система да се употребява като бухалка. С тези промени това би трябвало да спре “.

Атанас Атанасов пък стимулира предлагането мандатите на кметове да бъдат стеснен до два.

„ Идеята за ограничение на кметските мандати на кметовете на общини също е една доста значима крачка, с цел да може мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат приведени в сходство по метода, по който се избира и президентът на републиката, а точно той има право единствено на втори мандат. Предлагаме по същия метод да бъде регламентирана активността, т.е. изборите и на мажоритарните избраници на локални избори “

Коалицията обясни и концепцията за промени в статута на служебното държавно управление. Според Христо Иванов концепцията на препоръчаните промени е служебните кабинети да се придържат към правилото, че България е парламентарна република:

„ Това, което се видя през последните две години, е, че е оставена една такава малка врата, през която тази република с парламентарно ръководство се трансформира в република с президентско ръководство, която съвсем на никое място в демократичния свят не съществува “.

От самодейността „ Правосъдие за всеки знаете “, които са в основата на измененията, изясняват, че в огромната си част предложенията за промени в Конституцията на ПП-ДБ съответстват с техните, само че прецизират, че има елементи, по които имат разрличия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР