Проект за над 1 млрд. лева за модернизиране и обновяване

...
Проект за над 1 млрд. лева за модернизиране и обновяване
Коментари Харесай

Столична община с план за обновяване на градския транспорт за 1 млрд. лв. От ГЕРБ питат - „Откъде ще дойдат парите?“

Проект за над 1 милиарда лв. за модернизиране и възобновяване на градския превоз в София показаха кметът на Столичната община Васил Терзиев и представители от групата на ПП-ДБ-СС.

Досега фокусът по думите на общинският консултант от групата на ПП-ДБ-СС Андрей Зографски е бил в развиването на метрото, само че в този момент той ще бъде ориентиран към сериозните проблеми с наземния превоз - както във връзка с пътната инфраструктура, по този начин и на возилата.

Генералната рамка е за повече от 1 милиарда лв., най-голямата част от средствата ще отидат в пазаруване на нови трамвай - 110 чисто нови, а 40 ще отидат за рационализация в чужбина. В рамките на тази стратегия 608 млн. лв. ще отидат в модернизацията на трамваите, добави Зографски, представен от Българска телеграфна агенция.

Предвидени са и 75 нови дуални тролейбуси, които ще се зареждат от контактна мрежа. Също по този начин ще бъдат купени 60 нови електробуси и 200 нови рейсове. Искаме да върнем целия градски превоз в общински ръце, съобщи още Зографски. 

Той изясни още, че част от средствата ще отидат и в възобновяване на инфраструктурата и пазаруване на профилирана техника. По думите на Зографски част от трамваите, с които София разполага, са на 35 или повече от 50 години, а релсите, по които се движат, са с дупки.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев сподели, че за този план разчитат на поддръжката от общинските съветници, с цел да може да стартират да търсят разнообразни източници на финансиране. Една от опциите е посредством оперативни стратегии на Европейския съюз, означи зам.-кметът. Като различен вид, той уточни кредитно финансиране от интернационалните банки.

От групата на ГЕРБ-СДС обаче отвърнаха, че това е следващият план и заричане на Васил Терзиев, за което обаче няма пари

По думите на Антон Хекимян в този отчет липсва от кое място ще дойдат парите. Според него това е „ следващата рекламна акция на кметът Васил Терзиев “. Хекимян уточни още, че групата на ГЕРБ-СДС ще поддържа отчета, тъй като по думите му „ той е доста прекрасен “.

Общинският консултант от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков уточни, че проектът е доста упорит и се нуждае от необятна поддръжка, само че би трябвало да се прегледа деликатно и на идното съвещание на Столичния общински съвет на следващия ден, където да се показа. „ Всички участвахме в отчета, само че ПП-ДБ-СС сами излязоха и го оповестиха, точно това води до разединението ”, сподели Прошков. Хекимян добави, че на Председателски съвет са говорили за общи дейности и че това ще е отчет, който ще включи всички общински съветници и за който е належащо да се обединят.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР