Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за

...
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата е публикуван за обществено обсъждане

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата е оповестен за публично разискване. Със законопроекта се оферират промени, свързани с осъществяване на уговорките на България за въвеждане условията на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 година за оперативната съгласуемост на електронни системи за пътно таксуване и за улеснение на трансграничния продан на информация за неплащане на пътни такси в Съюза в българското законодателство (Директива (EС) 2019/520).

Директивата цели електронните системи за пътно таксуване в Общността да се създадат оперативно съвместими, с цел да се понижат разноските, свързани със заплащането на пътни такси в целия Съюз, се припомня в претекстовете на проектозакона. С въвеждането й се цели разпоредбите за електронно пътно таксуване в Европейски Съюз да станат по-ефективни посредством възстановяване на оперативната съгласуемост на системите и установяването на правно съображение за трансграничния продан на информация за транспортните средства и техните притежатели или държатели, които не са заплатили пътни такси в Европейски Съюз.

Оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване изисква хармонизация на употребяваната технология и на интерфейсите сред съставните детайли на оперативната съгласуемост. Цели се улеснение на трансграничния продан на данни за регистрацията на транспортни средства и за притежателите или държателите на транспортни средства, за които е открито неплащане на какъвто и да било тип пътни такси в Съюза, както и повишение на общата успеваемост на електронните системи за пътно таксуване чрез повишение на съдействието сред доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) и структурите, събиращи пътна такса, както и прецизиране на текстовете, касаещи доставчиците на ЕУЕПТ.

С плана на ЗИД на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) се хармонизират текстовете, които се отнасят до оценяването на сходството по отношение на спецификациите и годността за прилагане на съставните детайли на оперативната съгласуемост. Въвежда се фигурата на нотифициран орган, условията, на които би трябвало да дава отговор, както и неговите пълномощия по осъществяване на процедура за оценяване на сходството по отношение на спецификациите, годността за прилагане на съставните детайли на оперативната съгласуемост и редът за издаване на позволение от ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " въз основа на решение на Управителния съвет на Агенцията, както и последствията от неговото преустановяване.

Въвежда се понятието " Европейската услуга за електронно пътно таксуване "  или ЕУЕПТ, което заменя досегашното разбиране " Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние " и ЕУЕСТ. Услугата е спомагателна във връзка с националната услуга за електронно пътно таксуване.

Хармонизират се условията по отношение на доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване, които следва да си сътрудничат в цялостна степен със структурите, събиращи пътна такса, при напъните им за правоприлагане, с цел да се увеличи общата успеваемост на електронните системи за пътно таксуване, както и правата и отговорностите на доставчиците.

Прецизират се условията във връзка с правене и поддържане на заявление за област на ЕУЕПТ, в което се дефинират общите условия за достъп на доставчиците на ЕУЕПТ до областите на ЕУЕПТ и изискванията за реализиране на оперативна съгласуемост.

С плана на ЗИД на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) се регламентират дейностите по осъществяване на процедурата за оценяване на сходството по отношение на спецификациите и годността за прилагане на съставните детайли на оперативната съгласуемост и изискванията, на които би трябвало да дава отговор нотифицираният орган.

Срокът за оферти и мнения по плана на нормативен акт е 14 дни, поради неизпълненото към сегашния миг на обвързване на България по транспониране в период на Директива (ЕС) 2019/520, което е причина за налагане на имуществени наказания, се акцентира в претекстовете на вносителя на проектозакона.

През втората половина на май предходната година от Министерството на районното развиване и благоустройството разясниха за Българска телеграфна агенция, че осъществяването на ограниченията за транспониране в националното законодателство на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 година за оперативната съгласуемост на електронни системи за пътно таксуване и за улеснение на трансграничния продан на информация за неплащане на пътни такси в Съюза (Директива (ЕС) 2019/520, Директивата) е в напреднала фаза.

Тогава ведомството бе потърсено за коментар във връзка известието на Европейската комисия, че е изпратила стимулирани мнения до България, Белгия, Унгария, Ирландия, Полша и Португалия за това, че не са съобщили какви ограничения са подхванали за въвеждане на европейските правила за електронно пътно таксуване.

На 19 май предходната година България получи Мотивирано мнение от Европейска комисия за неуведомяване за ограничения за транспониране в националното законодателство на евродирективата. Съгласно Договора за действието на Европейския съюз (ЕС) Европейската комисия може да предприеме правни дейности - произвеждане за определяне на нарушаване - против страна от Европейски Съюз, която не ползва правото на Европейски Съюз. Процедурата за нарушаване се състои от серия стъпки, като Мотивираното мнение е втората по ред, предхождана от Официално уведомително писмо, подсетиха тогава от Министерство на регионалното развитие.

България към този момент изпрати позицията си до Европейска комисия на 25 януари 2022 година, в отговор на Официално уведомително писмо № C(2021)8500/2 от Генералния секретариат на Европейската комисия по процедура за нарушаване № 2021/0517, формирана заради неналичието на нотификация до 19 октомври 2021 година за ограниченията, с които се планува да бъде транспонирана Директива (ЕС) 2019/520. От Министерство на регионалното развитие показаха, че българската позиция съдържа къса, само че изчерпателна информация, включваща подхванатите до този миг ограничения, название на законовите и подзаконови нормативните актове за въвеждане на Директивата в националното законодателство, период за тяхното създаване и приемане.

В отговора си до Българска телеграфна агенция от май предходната година от Министерство на регионалното развитие показаха, че Директива (ЕС) 2019/520 ще бъде транспонирана изцяло в българското законодателство посредством: Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата (ЗИД на ЗП); Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние, призната с Постановление № 285 на Министерския съвет от 2018 г.; Проект на Наредба за изискванията, реда и разпоредбите за реализиране на оперативната съгласуемост на електронни системи за пътно таксуване. Към 19 май предходна година дата планът на ЗИД на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) бе признат на съвещание на Министерския съвет и следва неговото внасяне в Народното събрание, показаха тогава от министерството. Наредбите също са в развой на подготовка и ще бъдат процедирани по надлежния ред, оповестиха от ведомството предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР