Проект на Министерството на правосъдието (МП) за Закон за изменение

...
Проект на Министерството на правосъдието (МП) за Закон за изменение
Коментари Харесай

Крум Зарков на война срещу Арена и Замунда, плаши със затвор

Проект на Министерството на правораздаването (МП) за Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК) е оповестен през днешния ден за публично разискване. Той планува основаването на условия за онлайн пиратство да стане закононарушение.

Със законопроекта се цели наказателно гонене на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - посредством построяването и поддържането на уеб сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн замяна на пиратско съдържаниe и други действия, оповестиха от правосъдното министерство.

Не се планува наказателно гонене на обособените консуматори на пиратски творби.

От Министерство на правосъдието изясняват, че законопроектът е в отговор на рецензии към страната ни по Раздел " Специален 301 " от Търговския закон на Съединени американски щати във връзка със отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, най-много в региона на онлайн пиратството.

С препоръчаните промени се основава нов незаконен състав в чл.172а, алинея 2 от Наказателен кодекс, който включва построяването или поддържането на осведомителна система или предлагането на услуга на осведомителното общество, за осъществяване на незаконно посягане по отношение на непознат обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказване е от 1 до 6 години затвор и санкция до 10 000 лв..

Законопроектът има за цел и да способства за преодолаване на усложненията при следствието и разкриването на незаконни похищения по отношение на голям брой предпазени обекти на авторско или сродно на него право поради нуждата от индивидуализиране на всеки обект или веществен притежател поотделно, преди внасянето на обвинителен акт. Предлагат се два различни количествени критерия, при които закононарушението да се смята за довършено и да е допустимо внасянето на обвиняване в съда - парична равноценност (на един или повече от обектите, която да надвишава 10 хиляди лева) или брой наранени обекти (надхвърлящи петдесет броя). Редакцията на член 172а, алинея 2 (става член 172а, ал.3) заменя досегашната режисура за " огромни размери ".

Предвижда се и трансформира във връзка с режима на лишаване на предмета на закононарушението - той ще се лишава в интерес на страната, единствено в случай че принадлежи на причинителя. В момента предметът на закононарушението се конфискува без значение от това чия благосъстоятелност е, което може да засегне трети " добросъвестни " лица.

Включени в плана съпътстващи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пък уголемяват предметната подготвеност на следователите от Национална следствена работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР