Проект на германската wpd предвижда 1.9 гВт вятърни мощности малко

...
Проект на германската wpd предвижда 1.9 гВт вятърни мощности малко
Коментари Харесай

Германски вятърен парк в Черно море - за Румъния може, за Бълагрия не

Проект на немската wpd планува 1.9 гВт вятърни мощности малко по на север от българския бряг.
Инвестицията се оценя на най-малко 2.5 милиарда евро и ще има резултат върху районния пазар на електрическа енергия.
Подобни планове обаче към този момент в България няма по какъв начин да се случат.

Гигантски ветроенергиен парк може да бъде построен в Черно море, малко по на север от България. Германската wpd разгласи преди седмица, че стартира работа по два обособени плана за офшорни вятърни ферми в Румъния, които ще имат общ потенциал от 1900 мВт. За съпоставяне сега България разполага общо с към 700 мВт вятърни мощности, а проектите са до 2030 година те да се усилят до 1000 мВт.

Проектите на wpd, която предходната година стана първата компания, публично кандидатствала пред румънските управляващи за развиването на планове за офшорна вятърна сила, ще бъдат Black Sea 1- с потенциал от 500 мВт, който ще е ситуиран на сушата, и Black Sea 2 - с потенциал от 1400 мВт в морето.

На този стадий, размера на инвестицията от страна на wpd не е оповестена. Но най-грубо, в случай че се вземат международните образци за цени, може да се чака, че осъществяването на целия план ще коства към 2.5 милиарда евро.
Реклама
Ако инвестицията се осъществя в целокупност това ще има огромен резултат и върху България - от експортьор на ток към румънския пазар страната може да се окаже вносител или най-малкото да загуби пазара за силата си. Още повече, че предстояща цена на създаваната електрическа енергия от вятърните централи е към 80 евро/мВтч, което я прави извънредно конкурентна при над 200 евро/мВтч междинни стойности през последните месеци на тържищата в района.

България също има огромен капацитет за офшорни вятърни централи, само че няма изгледи скоро да стартира да го оползотворява. От една страна страната не работи в тази посока и липсва законодателство, а от друга - има мощни рецензии от страна на екологични организации. Забавянето обаче може да коства скъпо единствено след няколко години.
Гледай по какъв начин го вършат
От известието на wpd от 1 февруари излиза наяве, че те ще оказват помощ на румънските управляващи за правенето на закона за офшорните вятърни ферми.

" Капитал " изпрати въпроси към вложителя за повече елементи към плана, само че до публицистичното привършване на броя отговори не бяха получени.
Реклама
Целта на немската компания обаче е Румъния да бъде първата черноморска страна, която да конфигурира офшорни уреди. " Сигурни сме, че с развиването на нашите планове, ще допринесем за това Румъния да има пионерска роля в разрастването на употреба на сила от възобновими източници ", разяснява в известието Акхим Берг Олсен, член на борда на шефовете на wpd.

Според компанията развиването на планове за вятърна сила в Румъния ще отвори и голям брой работни благоприятни условия за висококвалифициран личен състав, а също по този начин и за развиването на нови софтуерни клъстъри и вериги за доставки.
Потенциал и дейности
Според данни на Световната банка от май 2020 година Румъния има механически капацитет от 76 гВт за офшорна вятърна сила - 22 гВт на дълбочина от 50 м, а останалото посредством плаващи платформи.

Пак през 2020 година румънската Hydroelectrica разгласи, че възнамерява планове за офшорни вятърни турбини. Става дума за мощности с потенциал 300-500 мВт, които по първични прогнози биха коствали съвсем 600 млн. евро. Компания планираше да обезпечи средствата по равно от страната и от Плана за възобновяване. Първоначално се очакваше планът да е подготвен през 2026 година, само че все още има закъснение. Главна роля за което е и неналичието на Морски териториален проект за страната. Пред news.ro през 2021 година изпълнителният шеф на Hidroelectrica Богдан Бадеа съобщи, че компанията е " мощно ангажирани към проекта за прибавяне на 300 мВт от офшорни вятърни ферми през идващите години. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Пазари 3 Енергетика 1 Пазар на труда 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Седмицата 2 Пазари 3 Енергетика Реклама
Освен това през февруари 2021 година Hydroelectrica, която е държавна и може да бъде съпоставена с българската НЕК, закупи дяловете от немската компания Steag GmbH в сухоземната вятърна плантация Crucea с потенциал от 108 мВт като част от своята " зелена тактика ". Цената на договорката не беше оповестена, само че имайки поради предходна сходна такава от 2019 година, когато бяха закупени 80% от дяловете във вятърната плантация Vestas на стойност от 136 млн. евро., договорката с Crucea може да се пресметна на към 100 млн. евро.

Друга значима договорка в Румъния е продажбата на вятърният парк Fântânele-Cogealac от чешката CEZ на австралийската MIRA, част от Macquarie Group - една от топ 10 австралийски компании по пазарна капитализация. Централата е с конфигурирана мощ 600 мВт и е най-големият подобен на сушата в Европа. Сделката, която включва и други активи, бе със стойност от 1.1 млд. евро.
Още вложения в Румъния Литовската компания Green Genius също има намерение да влага в северната ни съседка. Компанията счита да построи нови слънчеви паркове в Румъния и ще влага 450 млн. евро за осъществяване на плана. Предвидените паркове ще са с смесен потенциал от 500 мВт. Това е фрапантна смяна с предходно заплануваните 100 мВт от литовците. " Румъния разполага с обещаващ капацитет за развиването на слънчеви планове, дължащ се на скоростно възходящия и енергиен бранш. Благодарение на своята географическа локация Румъния има голям брой преимущества, когато става въпрос за вложения в слънчевата сила. " показа Руслан Склепович, CEO Green Genius. Ами птиците и " Виа Понтика "
Когато става дума за подобен огромен вятърен план на брега на Черно море и то наоколо до България няма по какъв начин да не възникне въпросът за птиците. В тази зона, в това число огромни елементи от румънското крайбрежие, минава миграционният път " Виа Понтика ". А през 2017 година България бе наказана от Европейския съд за несъблюдение на задължението си да отбрани НАТУРА 2000 зоните в региона на Калиакра. Това възпря и голям брой планове за вятърни централи, въпреки че даже, които предизвикват гибел на птиците.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
" Виа Понтика не се употребява единствено от реещи птици, а и от водолюбиви птици. Които на процедура, освен че следват водните ресурси, а също по този начин избират да се придържат към по-плитките води. " разяснява Ирина Матеева, отговорник по европейските политики към Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). В миграционния поток вземат участие освен птици, а и риби и водни бозайници. Миграциите и скупчванията на предходните не са изцяло известни на този миг и това е реалност, който в допълнение може да ограничи допустимите за вятърни ферми територии в страната.

Според Матеева неводолюбивите птици " избират да минават над сушата, тъй като над водата няма възходящи въздушни течения. Но доста постоянно ветровете ги издухват над морето. Това би сложило пернатите пред една много осезаема заплаха при наличие на сухоземни и офшорни вятърни ферми в особена непосредственост. За образец е и обстановката в Наваре, Испания, където след стартиране в употреба на вятърни ферми приблизително по 1 грифон лешояд на 3 дни бива погубен.

" Капитал " чака отговори от wpd за това по какъв начин ще се избегне риска към фауната и дали са взели спомагателни ограничения няма отговор на този стадий.
Къде е България
Доклад на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) от 2021-а откри, че общият енергиен капацитет от офшорни вятърни ферми в България е 116 гВт - даже повече от румънския. Като 26 гВт от тях са в досегаемост до крайбрежието, а останалите - на по-голяма дълбочина и посредством плаващи уреди. Проучването удостоверява и данните Световната банка и Съвместният проучвателен център на Европейската комисия и други енергийни модели през последните години. Според него: " Производството на електрическа енергия от вятърни запаси във водните територии разкрива забележителен капацитет за декарбонизация на енергийната система и дава необятен набор от благоприятни условия за стопански и инфраструктурен прогрес на крайбрежните градове. "

" Това че една територия е механически подобаваща не е задоволително изискване да бъдат построени ветро-генератори, Поради чувствителността на обособени типове. В морето това са делфините. Другата сензитивна група са птиците ", счита Ирина Матеева.

Както птиците, по този начин и делфините обаче не вършат разлика дали са в български или румънски води няколко километра по-на север, което слага въпросът за вложенията в по-различна светлина.

В същото време отчетът по плана COCONET на Европейски Съюз за предпазените морски територии и морски вятърно-енергиен капацитет демонстрира, че в България няма доста свободни зони подобаващи за построяването на вятърни паркове. Това се дължи на плътност на зони, които са избрани като " No-Go ", т.е. е неприемливо тяхното създаване. Друга е обаче обстановката за нашите северни съседи. Според същият отчет на тяхната територия има най-малко 5 възможни зони, или местоположения, където построяването на водни вятърни паркове е несъмнено като положително. Тези зони са на разстояние до 100 километра от румънския бряг.

Според Миглена Стоилова, ръководител на Българската ветроенергийна асоциация, зоната по Натура 2000 " не пречи за развиване на български планове на сухоземни или офшорни вятърни ферми, тъй като те минават еко оценка, която споделя дали те могат да бъдат построени или не. "

Извън екологичния въпрос обаче по-големият проблем пред България е, че и до момента не съществува законодателство за офшорната вятърна сила. Тази липса на сигурност сама по себе си прави вложенията в бранша доста по-непривелекателни. По този метод, макар опциите, страната изостава от съседите си в тази сфера.

Не съществува и морски организационен проект, който да взема в поради всички биологични и бизнес дадености на територията на страната и да планува място за съответните офшорни и плавателни ферми.

Допълнителен проблем е, че на този стадий електроенергийната мрежа не е пригодена да поеме и преведе във вътрешността към страната едно огромно количество от електрическа енергия. Също по този начин не е ясно дали тази мрежа следва да бъде приспособена и развита от вложители или от страната.

На последно място е и приспособеността на пристанищните градове да поемат трафика и количеството на тези турбини, които сами по себе си са обемисти и изискват специфична техника за разтваряне и превоз.

Но това не значи, че България е обречена да губи. С ясна тактика за енергийната си промяна страната може да развие доста по-бързо и елементарно слънчевия си капацитет, а посредством електроенергийната съгласуваност с Румъния дружно да основат уравновесена система - вятърът нормално духа през нощта, а слънчевите панели работят денем. За да се случи това обаче е необходим и районен метод при планирането на вложенията, какъвто все още изцяло липсва.
Коя е wpd Основана през 1996 г в Бремен като дребна компания от Клаус Майер и Гернот Бланке, wpd се разраства дружно с технологията за вятърна сила. Тя е фокусирана в построяването на сухоземни вятърни ферми и офшорни вятърна сила, като сега разполагат с 2,200 служащи в 28 разнообразни страни. Компанията е осъществила над 2400 турбини с общ индустриален потенциал от 5.15 гВт, а има планове за още 12.3 гВт сухозем,ни и 13.8 гВт офшорни мощности. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР