Продукцията в строителния сектор на Европейския съюз и в частност

...
Продукцията в строителния сектор на Европейския съюз и в частност
Коментари Харесай

Строителството у нас нараства за трети пореден месец

Продукцията в строителния бранш на Европейския съюз и в частност на еврозоната се намали през ноември 2022 година, до момента в който строителството в България набъбна за трети следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се сви през ноември с 0,4% по отношение на октомври, когато набъбна с 1%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството означи спад с 0,8% след покачване с 1% месец по-рано.

Най-силен спад през ноември означи строителството в Словения (понижение с 3,4%), следвана от Германия (с 2,2%) и Словакия (с 2,0%). В същото време най-силно покачване на продукцията в строителството беше регистрирано в Унгария (скок с 6,8%), Полша (с 2,5%) и Белгия (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през ноември 2022 година с 1,8% след покачване с 2,2% през октомври, до момента в който в границите на еврозоната строителството набъбна с 1,3% след покачване с 1,9% през предходния месец.

Най-силен напредък на годишна база в строителството през ноември беше регистриран в Словения (скок с 44%), Румъния (с 20,4%) и Белгия (с 12,9%), до момента в който най-силен спад беше регистриран в Испания (понижение с 6,9%), Словакия (с 5,8%) и Германия (с 1,2%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през ноември 2022 година се покачва с 0,4%, като това съставлява повишаване на строителната продукция за трети следващ месец.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се увеличи през ноември с 1,5% (спрямо ноември 2021 г.) след напредък с 1,8% през октомври.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР