Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност

...
Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност
Коментари Харесай

Евростат: Добър отскок на строителството в ЕС през септември, но при доста солиден спад в България

Продукцията в строителния бранш на Европейски съюз и в частност в еврозоната означи добър отскок при започване на есента след намаляване през август, само че в България беше регистриран най-солиден спад в границите на Европейски Съюз както на месечна, по този начин и на годишна база, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз набъбна през септември с 1,7% по отношение на август, когато се сви с 0,5%, до момента в който строителството в еврозоната също означи добър отскок с 2,0% след намаляване с 0,6% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния бранш на еврозоната се форсира през септември до 4,6% от 2,2% през август, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз - до 4,2% от 2,1% месец по-рано.

Според същото изследване на Евростат обаче, строителството в България се сви през септември с цели 2,1% по отношение на август, когато се намали с 1,4%, а на годишна база - с цели 4,0% след намаляване с 1,3% през последния летен месец, отбелязвайки най-солиден спад в рамките актуалната година.

И по двата индикаторът нашата страна заема последно място измежду всички страни - членки на Европейски Съюз.

През септември най-солиден строителен напредък на месечна база беше регистриран във Франция (скок със 3,7%), следвана от Германия (с 2,2%) и Обединеното кралство (с 1,8%), до момента в който с изключение на България, намаляване беше отчетно в Словения (с 1,2%) и Швеция (с 0,5%).

Отчетливи водачи при експанзията в строителния бранш на годишна база са Унгария (ръст с цели 25,8%), Словения (с 25,7%) и Полша (с 20,2%), като в това време, с изключение на в България, утежняване на строителството се следи в Швеция (с 1,5%) и в Румъния (с 1,0%). /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР