Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи

...
Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи
Коментари Харесай

Аркади Шарков: В следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични

Продаването на антибиотик без рецепта е незаконно. Когато пациент закупи медикаменти, откакто самичък е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които фактически имат потребност от същите лекарства по лекарско наставление.Това разяснява пред bTV съветникът в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков.

„ И през уикенда, в това число, работихме по тематиката с изчезналите медикаменти. Утре и в сряда се чакат доставки на част от дефицитните антибиотици. В пандемията за една седмица бяха създадени 120 000 опаковки. България има опция да покрива потребностите на популацията от тези лекарствени артикули. Произвеждаме генерици, само че те са изцяло съответстващи на истинските артикули “, уточни Шарков.
Към момента на пазара липсват 63 медикамента.

„ В идващите дни ще дойдат няколко марката, на следващия ден ще можем да бъдем по-конкретни. В идващите месеци българските жители ще имат достъп до медикаментите, от които имат потребност. Имали сме диалози за бърз, успореден импорт на няколко продукта, които все още липсват – някои от тях са за респираторни болести, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се дефинира с какъв брой може да се редуцира административния период за този импорт “, уточни той.
Относно презапасяването с медикаменти Аркади Шарков уточни, че фармацевтите са длъжни да извършват тъкмо рецептите и в случай че в тях е записано лекуване с една опакова от обещано лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се вършат и по тази тематика, а специалистът прикани да се подават сигнали при положение на нередности.


 
09 Яну 20233409 Яну 20231809 Яну 202337209 Яну 202311809 Яну 202333209 Яну 202398КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231297324 Дек 2022354606 Яну 202394528 Дек 2022768
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР