Продавачите на морски дарове в Южна Корея се разтревожиха, тъй като науката не успя да облекчи страховете от Фукушима

...
Сеул, Южна Корея – Лий Дже-сок, собственик на ресторант за
Коментари Харесай

Сеул, Южна Корея – Лий Дже-сок, собственик на ресторант за змиорки на барбекю в квартал Сеонгдонг в Сеул, е разтревожен.

След като се бори с пандемията от COVID-19, препитанието на Лий отново е на линията след решението на Япония да пусне пречистена вода от осакатената атомна електроцентрала Фукушима.

Въпреки научния консенсус, че планът на Япония не представлява риск за обществото, много южнокорейци не са убедени, че морските дарове и рибата са безопасни.

В скорошно проучване на Consumers Korea 92,4 процента от респондентите казаха, че ще намалят консумацията си на морски дарове след пускането на пазара.

„Разбира се, че съм загрижен“, каза Лий пред Ал Джазира.

„Не става въпрос само за моя бизнес; става въпрос за цялата индустрия за морски дарове“, каза той.

„Отрицателните възприятия могат да доведат до спад в консумацията на морски дарове навсякъде. Това ще ни удари тежко всички. Притеснявам се от ефекта на вълни, който този проблем може да има върху целия пазар.“

В четвъртък, първия ден от изхвърлянето на пречистена вода в Япония, безпокойството обхвана рибния пазар на едро Noryangjin в Сеул, най-големият център за морски дарове в Южна Корея.

Извън пазара, банери се опитваха да успокоят притесненията на потребителите със съобщения като „Нашите морски дарове са безопасни! Консумирайте с увереност!“ и „Фалшивите слухове предизвикват обществено безпокойство; това не може да се толерира повече!“

Търговците, с които се обърна Ал Джазира, се колебаеха да се ангажират с медиите, като повече от дузина продавачи отказаха интервюта.

Един търговец, който поиска да остане анонимен, изрази разочарование от представянето на ситуацията от медиите, което според нея е изострило предизвикателствата, пред които вече е изправен нейният бизнес.

„Положителни или отрицателни, няма значение. Целият този шум е вреден за бизнеса. Просто искаме да преодолеем това“, каза тя пред Al Jazeera.

В централата във Фукушима около 1,34 милиона метрични тона пречистена вода, използвана за охлаждане на реакторите на съоръжението, се съхранява в около 1000 резервоара. Премахването на водата, което се очаква да отнеме десетилетия, е ключова част от извеждането от експлоатация на съоръжението, което беше осакатено от цунами през 2011 г.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подкрепи плана, намирайки го за „в съответствие със съответните международни стандарти за безопасност“ с „незначителен“ ефект върху хората и околната среда.

Докато Япония отстранява по-голямата част от радиоактивния материал от изхвърлената вода, малко тритий, радиоактивна форма на водород, ще остане.

За да се противодейства на това, водата се разрежда, за да се намалят нивата на тритий до минимум една седма от прага на СЗО за безопасна питейна вода. Според уебсайт за мониторинг на МААЕ настоящите нива на тритий са 50 пъти по-ниски от ограничението на СЗО от 10 000 бекерела на литър.

Действащите ядрени централи, включително тези в Южна Корея, освобождават значително по-високи нива на водороден изотоп. Южнокорейската ядрена централа Кори е изхвърлила течни отпадъчни води, съдържащи 47,35 трилиона бекерела тритий през 2022 г., според официални данни. Япония заяви, че централата във Фукушима ще отделя до 22 трилиона бекерела годишно.

Научен консенсус

Учени по света, включително в Южна Корея, подкрепиха плана на Япония.

Собственият официален анализ на Южна Корея установи, че планът отговаря на международните стандарти и правителствени служители през последните дни повториха, че не виждат „никакви научни или технически проблеми“ с него.

Въпреки това правителството предупреди за правни действия, ако изхвърлянето не отговаря на приемливите норми и обеща да запази ограниченията за внос на рибни продукти от осем японски префектури, включително Фукушима.

В Сеул градските власти заявиха, че ще провеждат ежедневно тестване на всички видове морски дарове, продавани на големите пазари на едро в града, независимо от страната на произход. През уикенда тестовете във водите около Южна Корея откриха радиация доста под стандартите на СЗО.

За да подпомогне местната индустрия за морски дарове, правителството на Южна Корея обмисля да поиска от кетъринг компаниите да използват повече морски дарове като начин за увеличаване на потреблението и облекчаване на притесненията на клиентите относно безопасността.

Научният консенсус и предпазните мерки не успяха да успокоят критиците на действията на Япония.

Грийнпийс твърди, че радиологичните рискове „не са напълно оценени“. Корейската федерация за екологични движения твърди, че изхвърлянията ще имат „вредни ефекти върху морските екосистеми и човечеството“.

Много южнокорейски потребители също се притесняват.

„Замислям се дали сега наистина е безопасно да се консумират морски дарове“, каза Ким Джун-хюн, офис служител в Сеул, пред Al Jazeera.

„Трудно е да се игнорират притесненията, дори ако експертите твърдят, че е безопасно“, каза Канг, майка на две деца, която поиска да бъде споменавана с нейното фамилно име, каза пред Ал Джазира. „И аз не вярвам на това, което казва японското правителство.“

През последните седмици трупането на морска сол стана често срещано явление, докато местните супермаркети съобщават за скок в продажбите на сушени морски дарове.

Опозиционната Демократическа партия, която традиционно заема твърда позиция спрямо бившия колонизатор на Южна Корея Япония, използва въпроса, за да атакува консервативната администрация на президента Юн Сук Йол.

Партийният лидер Lee Jae-myung, който е замесен в редица корупционни скандали, миналата седмица оприличи хода на Япония на „терористичен акт“ и Втората световна война. През уикенда хиляди протестиращи се събраха в Сеул, придружени от Лий и високопоставени членове на други леви партии.

В социалните медии бившият президент Мун Дже-ин, чиято администрация по-рано беше заявила, че ще приеме препоръките на МААЕ, изрази своята съпротива срещу плана и обвини правителството на Юн, че „прави грешното нещо“.

Юн, който се бори с ниски рейтинги на одобрение през по-голямата част от своето президентство, изразходва значителен политически капитал за подобряване на връзките с Япония през последните месеци, правейки го уязвим за обвиненията, че е прояпонски настроен.

Jo Yangh-yeon, ръководител на Центъра за японски изследвания към Корейската национална дипломатическа академия, каза, че опозицията използва проблема с Фукушима като „боеприпаси“, за да критикува правителството преди парламентарните избори догодина.

„Някои политически сили опортюнистично се възползват от опасенията на обществото относно безопасността на храните“, каза Джо пред Al Jazeera

Джо каза, че политически натоварената атмосфера в Южна Корея гарантира, че въпросът за Фукушима ще се върти около възприятия, а не „факти“, „като по този начин възпрепятства усилията на правителството да облекчи безпокойството на хората относно безопасността на храните и причинява дълбоко разделение на общественото мнение“ .

„Антияпонските настроения в корейското общество наистина са най-подходящият инструмент за набиране на подкрепа от опортюнистични политици“, каза той.

Търговците на морски дарове вече се бореха с намаляващите продажби след пандемията. На кооперативния рибен пазар в Пусан средната цена на рибата за килограм беше 1970 вона ($1,49) през юли, което е спад от 34 процента в сравнение със същия период на предходната година.

Тъй като опасенията за безопасността не показват признаци на отслабване, Изследователският институт Джеджу изчисли, че загубите за местната индустрия може да надхвърлят 3,72 трилиона вона (3,02 милиарда долара).

За Лий, собственикът на ресторант, несигурността относно бъдещето е голяма.

„Това, което ме притеснява най-много, е дългосрочното въздействие“, каза той. „Дори ако нивата на радиация са в безопасни граници, клиентите пак ли ще се колебаят да поръчат морски дарове?“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР