Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот,

...
Продължителната почивка далече от офиса може да удължи човешкия живот,
Коментари Харесай

По-малко от три седмици отпуска - опасно за здравето

Продължителната отмора надалеч от офиса може да удължи човешкия живот, демонстрира научно проучване, извършено в продължение на 40 години.

Мъжете, които вземат по-малко от три седмици годишен отпуск, рискуват с 37% повече да умрат прибързано спрямо тези, които си почиват повече от 3 седмици, споделя английският в. “Дейли мейл ”. Според учените без значение дали хората се хранят здравословно и вършат постоянно извършения, в случай че те са подложени ежедневно на напрежението в работата, то това ги излага на сериозна заплаха. Онези, които не си вземат постоянно отпуск, имат податливост да работят по-продължително, а сънят им е унищожен, което води до съществени провали върху здравето, показва проучването. То акцентира какъв брой значимо е през годината да се употребява цялата отпуска, с която разполагаме.

Във Англия чиновниците, които работят пет дни в седмицата, имат право на минимум 28 дни заплатен годишен отпуск. Франция е най-щедра в това отношение в Европа. Там служащите на цялостен работен ден разполагат с 30 дни заплатен отпуск. В добавка френската работна седмица е от 35 дни - най-късата на Стария континент. Съединени американски щати са единствената високоразвита страна, която не подсигурява на работещите никакъв заплатен отпуск, само че обособените компании отпускат на чиновниците си 10-ина почивни дни.

Университетът в Хелзинки наблюдавал битието на 1222-ма мъже предприемачи на междинна възраст, родени сред 1919 и 1934 година Те били привлечени към проучването сред 1974 и 1975 година и били следени в продължение на идващите 40 години. Всички участници имали най-малко по един рисков фактор за сърдечносъдово заболяване

като пушене, високо кръвно, висок холестерол, нараснали триглицериди или нетърпимост към глюкоза. Половината от участниците били подложени на здравословен метод на живот, а на другата половина не били дадени никакви прецизни инструкции.

Хората от първата група в продължение на 5 години получавали на всеки 4 месеца устни или писмени инструкции да вършат гимнастика, да се хранят здравословно, да съблюдават обикновено тегло и да не пушат. Ако тези препоръки се оказвали незадоволителни, чиновниците получавали и нужните медикаменти за намаляване на кръвното налягане.

Мъжете от контролната група получавали нормалните за всеки чиновник медицински грижи и физическите им извършения не били следени под лупа от откривателите.

След 5 години се оказало, че при мъжете, участващи в здравословната стратегия, рискът от сърдечносъдово заболяване намалял с 46% спрямо мъжете от контролната група.

40 години след началото на проучването учените от Хелзинки сравнили данните си с регистъра на смъртните случаи. Резултатите били изненадващи. Оказало се, че до 2004 година процентът на смъртните случаи в групата на здравословната стратегия е непрекъснато висок. След тази дата той спада и сред 2004 и 2014 година се изравнява с този в другата група.

Търсейки повода, учените проучили информация, която до тогава била отвън обсега на изследването им, като количество на работата, качество на съня и дълготрайност на годишния отпуск. Станало ясно, че причина за множеството смъртни случаи в първата група са по-късите почивки

“Не си мислете, че здравословният метод на живот и качествената храна компенсират обстоятелството, че работите прекомерно безрезервно и в никакъв случай не излизате в отпуск. Ваканцията е добър метод човек да се отърве от напрежението и да усъвършенства здравето на сърцето, което е изключително видимо при мъжете ”, споделя Тимо Страндберг от финландския проучвателен екип.

Под почивка обаче учените имали поради по-дългото отдалечаване от офиса, а не пътуванията за уикенда.

Те разкрили, че по-големият брой смъртни случаи измежду мъжете, спазващи диета, ходещи на фитнес и последващи препоръките за здравословен живот, се дължали на обстоятелството, че множеството от тези хора били подчертани работохолици. Те си вземали по-малко от три седмици отмора и рискът им да умрат повишен с 37% сред 1974 и 2004 година спрямо тези, които си вземали дълги почивки.

“В проучването ни мъжете с къси отпуски работеха повече и спяха по-малко от тези, които вземаха дълги ваканции.

Този стресиращ метод на живот обезврежда изгодите от здравословния режим

Възможно е даже самият този режим да има противопоставен психически резултат, добавяйки спомагателен стрес в живота им ”, споделя Страндберг.

Професорът отбелязва, че ръководството на напрежението не е било част от превантивната медицина през 70-те години на предишния век, само че през днешния ден то е целесъобразно за тези, които имат или са застрашени от сърдечносъдови болести. В добавка на това към този момент има по-ефикасни медикаменти, които понижават липидите и кръвното налягане.

“Резултатите ни не значат, че стратегиите за здравословен метод на живот не трябва да се следват ”, споделя ученият. “Но проучването ни твърди, че намаляването на напрежението е от главно значение за снижаването на риска от сърдечносъдови заболявания. ”

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР