Продължителната дехидратация на организма забавя функциите на мозъка, затруднява координацията,

...
Продължителната дехидратация на организма забавя функциите на мозъка, затруднява координацията,
Коментари Харесай

Имате проблеми в работата? Дори 1% дехидратация може да наруши мозъчните ни функции


Продължителната дехидратация на организма забавя функционалностите на мозъка, затруднява координацията, паметта и обработката на информация

Според последни медицински проучвания*, даже 1% дехидратация оказва негативно влияние както върху настроението, по този начин и върху концентрацията и опциите ни да се оправяме със дилемите в всекидневието. Повече от 2% загуба на вода в тялото може да докара до нарушена краткотрайна памет, да провокира усложнения с фокусирането и координацията на работните процеси. Ако изпитвате компликации в работата, замислете се дали пиете задоволително вода денем. Това може да има основно значение за ефикасното ви показване в офиса.

Към момента, в който се почувстваме жадни, дехидратацията в организма към този момент е настъпила. Тялото ни алармира посредством чувство за сухота в устата, жадност и липса на сила. Между 4 до 8 часа без вода дневно водят до близо 2% загуба на течности в организма, което има редица отрицателни последствия върху успеваемостта ни на работното място. По-продължителната дехидратация затруднява координацията и обработката на визуално-пространствената информация, води до нервност и напрежение, а също по този начин може да аргументи главоболие.

Сред най-честите аргументи за дехидрацатията са липса на време или табиет за банкет на вода, стрес и ангажираност.

Оказва се, че при липса на вода в тялото, мозъкът реагира освен посредством забавени реакции, само че и действително свива размера си. Изследване на сивото вещество и размера на бялото вещество на мозъка преди и след дехидратация, открива, че когато тялото е обезводнено, няколко области понижават размера си, а също по този начин се следи и смяна в размера на гръбначно-мозъчната течност**. Тези промени са сходни на тези, засечени при проучване на напредващ Алцхаймер. Това значи, че когато не си набираме задоволително вода, мозъкът ни не действа в цялостния си потенциал. Ето за какво приемът на течности през целия ден е от извънредно значение за успеваемостта и работоспособността ни.



" Дехидратацията визира всички хора и поддържането на вярна хидратация е също толкоз значимо за тези, които работят по през целия ден на компютъра, както и за спортистите, които могат да изгубят до 8% от телесното си тегло като вода. " споделя Лорънс Е. Армстронг, един от водещите учени в изследванията и интернационален специалист по хидратация***.

Състоянието на хидратация елементарно може да бъде проследено посредством цвета на урината. Тя би трябвало да бъде доста бледожълта, в случай че организмът е добре хидратиран. Урина, която е тъмно-жълта или червеникава, демонстрира по-високо равнище на дехидратация.

Правилната хидратация е изключително значима освен за високорисковите групи като възрастните хора (60+), хората с диабет и дребните деца, само че и за хората, които водят деен метод на живот и постоянно не помнят да употребяват вода в всекидневието си. А тя има основна роля за вярното действие на всички процеси в организма – с цел да сме здрави и бодри през целия ден!

 

Източници:

* 1) Medicine & Science in Sports & Exercise, online June 21, 2018 | Dehydration Impairs Cognitive Performance, a Meta-analysis | Wittbrodt, Matthew T.; Millard-Stafford, Melinda

2) Hydration, mood state and cognitive function

https://www.h4hinitiative.com/system/files/book/file/hydration-mood-state-and-cognitive-function-h4h-initiative.pdf

**Responses of the Human Brain to Mild Dehydration and Rehydration Explored In Vivo by 1H-MR Imaging and Spectroscopy| A. Biller, M. Reuter, B. Patenaude, G.A. Homola, F. Breuer, M. Bendszus, and A.J. Bartsch
***The importance of keeping hydrated, “Mental Healthy ” Magazine, UK
 



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
реклама


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР