Продължение по тема на bTV: Защо от години в благоевградския

...
Продължение по тема на bTV: Защо от години в благоевградския
Коментари Харесай

След разследване на bTV: Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград

Продължение по тематика на bTV: Защо от години в благоевградския плувен комплекс няма минерална вода, макар че за прокарването и са изхарчени 400 хиляди лв. общински пари?

Окръжната прокуратура в града е разкрила данни за осъществени закононарушения по работа против някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Преписката към този момент е препратена към Специализираната прокуратура.

„ Орел и рак и щука, не зная по каква удача, такваз им работа пристигнала, да теглят вкупом кола “. Баснята на Славейков е настояща и през днешния ден. Когато на пръв взор положителни планове завършват безславно.
Снимка: btvnovinite.bg
Преди четири години община Благоевград взема решение да трансформира града в СПА дестинация. Това си желание го разказва в общинската стратегия за развиване. Изготвя план за създаване на тръбопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия съвременен плувен комплекс- за къпане и за затопляне на водата в басейна. А с цел да има полза и за общината, се подписва публично-частно партньорство- с хотел, който също да употребява минерална вода.
Снимка: btvnovinite.bg
Водата потегля покрай центъра на града. По водопровода продължава към частния хотел. Тръбата, която би трябвало да я води до общинския басейн, още не е обвързвана. За да приключи цикъла, би трябвало да се изградят две отклонения, към басейна и към хотела. Това към басейна към момента е мираж.

Председателят на общинския съвет пуска сигнал в прокуратурата против кмета на града по това време Атанас Камбитов.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Не е предпазен публичния интерес, главният въпрос, който ме предизвика, е тъкмо това. Захранен е хотела, към този момент се употребява минералната вода, само че в общинската част няма още, публичният интерес не е предпазен “, споделя Андон Тодоров, предс. на ОбС-Благоевград.

Гостите на хотела употребяват минерална вода в басейна му и в СПА центъра.

„ Договорът е изработен в съответствие 51 към 49 %. Макар че аз употребявам 4 пъти по-малко вода, заплащам 51 % и нещо извънредно значимо, от деня първи -тези уреди стават общински. Договорът е изпълнен, съвършен и аз си извършвам отговорностите по контракт по този начин, както за стопанисване на водата, по този начин, както и за възнаграждение на количествата, които употребявам “, споделя притежателят на хотела Румен Калайджиев.
Снимка: btvnovinite.bg
„ На база водомер платих 14 500 лв., макар пандемията и това, че съвсем цялата година не сме работили, това е единствено към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се заплаща ежемесечно и сумата е по-голяма “, добавя Калайджиев.

Бившият градоначалник също не вижда нищо неправилно в сключването на контракта.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Договорът с „ Езерец “ е закономерен и само и единствено в интерес на Общината или, другояче казано, ползата на общината е предпазен на 100%. „ Езерец “ заплаща съвсем 60% от цената на водопровода, а употребява 25 % от дебита. Общината заплаща 40%, а употребява 75% от дебита “, се споделя в позиция на някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Окръжният прокурор изпраща преписката на профилираната прокуратура поради данни за закононарушение по работа от страна на кмета и заместника му по това време.

„ Договор за публично-частно партньорство е подписан при анулиран закон. Законът за ПЧП е анулиран на 1.12. с Държавен вестник 2017 година, а договорът е подписан по-късно, може би 6 месеца “, споделя Андон Тодоров.

Самият Тодоров обаче е един от общинските съветници, дали своят вот „ ЗА “ създаване на водопровода.

„ От общинска администрация ни беше обяснявано, че надали не в случай че ние не гласуваме за този водопровод, ние сме срещу децата, пречим за развиването на спорта, на плуването, изработен е към този момент този общински басейн, толкоз средства към този момент са хвърлени това да се построи “, споделя ръководителят на ОбС- Благоевград.

Единственият, който е бил срещу е някогашният консултант Георги Васев. Основният му претекст е подозрението, че водата ще бъде задоволителна за зареждане на обектите.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на настоящия кмет, само че тогавашният кмет примерно има някакво пояснение, че обектът нямаше позволение за прилагане все още за взимане на решение за одобряване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, тъй като не знам “, споделя Васев.

Бившият кмет Камбитов не довършил концепцията си с претекст, че не му е стигнало времето. Водопроводът получил позволение единствено месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов. През идващите две години обстановката остава непроменена. Управителят на " Спортни парцели " към общината изяснява това с терзания, че обектът може да изгуби гаранцията си.

„ Първо би трябвало да се извърши разбор на тръбите, които са заложени в подовото отопление, дали може тази вода да мине през тях и да ги повреди. Когато забиеш един гвоздей в една постройка, направиш отвор, гаранцията пада, в случай че е 21 години гаранцията, какво вършим? Ако вие сте тука и вашето дете е тука ще кажете: „ Ааа, не дръзвам по този начин, в случай че някой изцапа водата и да се къпе “, споделя Валери Миков, шеф на " Спортни парцели " в Община Благоевград.

„ Двама кметове, и двамата имаха опция по близо две години да го създадат и не го направиха “, отбелязва ръководителят на общинския съвет Андон Тодоров.

„ Ако аз го върша, мисля не повече от една седмица, и освен за душовете, за душовете ще ви я вкарам за един ден “, споделя пък притежателят на хотела Румен Калайджиев.

А през това време неусвоената минерална вода изтича в канализацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР