Продължават заканите за завеждане на съдебни дела, свързани с разследването

...
Продължават заканите за завеждане на съдебни дела, свързани с разследването
Коментари Харесай

Кал и каскети. Депутат завежда съдебни дела заради клевети, свързани с разследваната криптобанка

Продължават заканите за завеждане на правосъдни каузи, свързани с следствието на прокуратурата против българската криптобанка Nexo и изказванията, че е. От следствието споделиха, че не проверяват такава информация.

Депутатът от " Продължаваме промяната " (ПП) Настимир Ананиев заяви, че ще съди всеки, който уронва престижа му посредством клюки и измежду първите ще бъде водачът на " ИТН " Слави Трифонов , а евентуално и депутатът от ГЕРБ Тома Биков . Тече " милиционерска акция " Кал и каскети ", ориентирана против Политическа партия, сподели още той пред.

Прокуратурата упрекна четирима души за хипотетично пране на пари, банкова активност без лиценз и данъчни и компютърни закононарушения в Nexo. Това се случи, откакто в четвъртък в офиси на компанията в София.

Не беше обявено обаче в какви тъкмо закононарушения са упрекнати четиримата, нито кои са те. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лв. , други двама се търсят, в това число ръководителят на групата, оповестиха единствено от Националната следствена работа (НСлС).

По неофициална информация на " Дневник " измежду тях са някогашният народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев - един от създателите на Nexo, а за началник на групата е апетитен другият - Коста Кънчев .

От компанията отхвърлиха всички обвинявания на прокуратурата като политически и оповестиха, че ще я съдят.

В същото време представители на ГЕРБ започнаха да разгласяват информации от обществени регистри за дарения към политически партии, съгласно които чиновници на Nexo са помагали за акциите на Политическа партия и " Демократична България ".

В събота Настимир Ананиев разяснява, че няма и в никакъв случай не е имал нищо общо с Nexo, както и че не е взел участие в управителни органи на сдружения и няма бизнес с Тренчев.

" Да, познавам Антони Тренчев. Бяхме съпартийци в Движение " България на жителите " и народни представители. В началото на 2018 имахме компания, която трябваше да развива активност, само че това не се случи, тъй като и двамата бяхме ангажирани с други неща ", посочи той.

И напомни, че Тома Биков , Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ-СДС също са били съпартийци с Тренчев в ДБГ.

Биков персонално сподели, че Nexo е финансирала акцията на Политическа партия и че това би трябвало да се проверява. Ананиев отговори, че против всички по-активни представители на партията на Кирил Петков и Асен Василев се изливат подправени вести и неистини.

Замесено беше името и на самия Василев - че е провел среща с Nexo и други компании, които се занимават с криптовалута, във финансовото министерство. Това станало преди към 6 месеца, а задачата на срещата е била да се обсъдят възможни благоприятни условия за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА . Бившият финансов министър отхвърли това.

" Акция " Кал и каскети " тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате - ГЕРБ стана проверяващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев - спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка? ", сподели още Ананиев и посочи, че най-вероятно ще съди и Биков.

В коментар за изказванието на Слави Трифонов във видеозапис, че Асен Василев бил непосредствен с шефовете на Nexo и “всеки ден ходел в офиса им, с цел да ги поучава ”, а самият Ананиев имал общи компании с тях, депутатът разяснява:

“Ще заведа дело против Слави Трифонов и против гласа зад камера, който му подсказва, поради лъжите, които се изрекоха. Когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, требва да поемеш отговорност ”.

Водят се договаряния с една от най-големите интернационалните одиторски компании, на която ще бъде предоставено да извърши повсеместен одит на Nexo - на нейната активност и финансовите потоци, заяви в това време пред шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов . Според него е нужен доста сериозен и акуратен финансово-разузнавателен разбор.

По мотив упрекнатите той сподели:

„ Техният профил е високоинтелигентни, извънредно образовани - в най-реномираните международни университети. Хора, които са жители на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от „ Обеля ” , а в действителност едни от най-високоинтелигентните хора ”.

Той добави, че обвинените заемат управителни позиции в компанията и че се подхващат дейности да бъдат издирени двама от тях, които са в неопределеност. Информацията е, че не са в страната, въпреки че справката в граничния надзор демонстрира, че не са напускали рамките на България.

По мотив позицията на Nexo, че става дума за политическа офанзива, Сарафов сподели:

„ В нашето следствие няма нищо политическо. Кой е забъркан ще се откри занапред. Ние работим прецизно, единствено по доказателствата. Те са съответните информации, извлечения, разпити ".

За срещата във финансовото министерство, за която е разказал очевидец, шефът на Национална следствена служба разяснява, че ще бъдат разпитани още участници и ще се откри какъв е бил предметът ѝ.

Сарафов посочи, че в предмета на следствието не е включено финансирането на политически партии от Nexo.

„ Кой, кого и за какво е финансирал въобще е вън от предмета на следствието. Нас това не ни интересува ”, сподели още той.

Но добави, че в случай че имат отношение към незаконна активност, политици ще бъдат разпитани.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР