Продължават руските удари по редица украински градове. При въздушни бомбардировки

...
Продължават руските удари по редица украински градове. При въздушни бомбардировки
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Русия нанася удари с ракети, нов кръг от преговори днес

Продължават съветските удари по редица украински градове. При въздушни бомбардировки в Суми и предградията са бомбардирани жилищни здания. Има данни за починали.  Това разгласи видеообръщение началникът на регионалната военна администрация в Дмитрий Живицки. Той акцентира, че в тъмните часове е имало въздушно нахлуване.

„ Имаше въздушна бомбардировка на предградията на град Суми. Къщите в някои селища са бомбардирани. Има жертви. За страдание има и умряли деца. А починалите към този момент са над 10 души ", добавя той.

По думите му съветски  самолети са бомбардирали жилищни региони в Суми и Ахтирка и са разрушили къщи в село Битица.

През нощта съветската войска е нанесла и въздушни удари по Житомир и две села, вследствие на което се възпламенява петролна база, развалени са цех и военно летище.

Около среднощ в Одеса е имало няколко мощни детонации. Те са били разследване на украинската отбранителна система, която е свалила съветски ракети, които са били изстреляни от военни кораби.

Междувременно, Генералният щаб на ВСУ оповестява, че съветската войска продължава настъпателната интервенция против Украйна с въздушна и ракетна поддръжка, като се концентрира по-специално върху обкръжаването на Киев.

Късно нощес  Москва разгласи нощес, че ще вкара преустановяване на огъня по места в няколко украински града от 09.00 ч. българско време, с цел да разреши евакуацията на цивилни, идващи от Киев, Суми, Харков, Чернигов и Мариупол. Това стана след извършения трети кръг на сред представителите на Киев и Москва.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че съветските военни постъпват цинично с хората, които се оказват под блокада.

„ Имаше договореност за филантропичен кулоар, само че вместо него проработиха съветските танкове, ракети „ Град “, мините. Те дори минираха пътя, който беше координиран за транспорт на артикули и медикаменти за хората и децата в Мариупол. Руснаците унищожават даже рейсовете, които би трябвало да транспортират жителите. “, изясни той.

Повече от 100 служащи в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година - са блокирани там над 12 дни и не могат да изоставен централата. Още от първия ден на съветската инвазия служащите са блокирани там.

Други 200 украински пазачи, които дават отговор за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Работниците не престават да извършват отговорностите си и се твърди, че атмосферата е спокойна. Пред Военновъздушни сили, обаче, чиновници споделят, че изискванията вътре са сложни, като храната и медикаментите са лимитирани. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да извършват безвредно отговорностите си в нуклеарната площадка.

Русия споделя, че е осигурила мястото на АЕЦ-а взаимно с украинската национална армия, само че Украйна оспорва тази теза и твърди, че съветските войски имат цялостен надзор.

Според родственик на един от служащите съветските войски са се съгласили служащите да се сменят, като други застъпят на промяна, само че никой не може да подсигурява сигурността им по време на пътуването им до дома, или сигурността на идващите за последваща промяна чиновници.

Въпреки че към този момент не е работеща електроцентрала, Чернобил в никакъв случай не е бил изцяло зарязан, и централата към момента изисква непрекъснато ръководство. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години и цялостен град - Славутич - беше издигнат за настаняване на служащи, които бяха евакуирани след повредата.

Преди нашествието към 2400 души към момента работят на обекта: учени, техници, готвачи, медици и различен спомагателен личен състав, плюс членове на националната армия. В обикновено време служащите се качват на трен от Славутич при започване на промяната си, и по-късно се връщат вкъщи.

Сега блокираните в централата чиновници към този момент съвсем нямат храна, и защото не знаят какъв брой време ще стоят там, се лимитират до едно хранене дневно. Основното им меню включва самун и каши.

В централата няма и места за спане, тъй че хората спят на портативни кревати, по масите, и по пода.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че е в контакт с украинската и съветската страна в опит да ръководи сигурността както в Чернобил, по този начин и в настоящите атомни електроцентрали в Украйна, където съгласно специалистите следствията от открития спор могат да бъдат по-сериозни. Към момента няма никакви дефинитивни договорености сред страните.

Президентът на Украйна сподели още, че през вчерашния ден руснаци са обстрелвали хлебозавод и черква, издигната в края на 19-ти век и назова военните от другата страна „ нехора “.

Руският президент Владимир Путин разгласи, че няма да изпраща военнослужещи или резервисти да се бият в Украйна. „ Професионални “ бойци извършват „ закрепени цели “ там, като водят войната. Това заяви самият той, предава Агенция Франс Прес.

„ Войници на военна работа не вземат участие и няма да вземат участие в боевете. Няма да има и спомагателен набор на резервисти “, сподели Путин в телевизионно послание във връзка Международния ден на дамата на 8 март.

„ Фиксираните цели се извършват единствено от професионални военнослужещи. Сигурен съм, че подсигуряват сигурност и мир на съветския народ по ефикасен метод “, добави Путин.

Очаква се двете делегации на Русия и Украйна да се срещнат за нов кръг на диалози през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР