Продължават реакциите по повод покачването на напрежението между Косово и

Продължават реакциите по повод покачването на напрежението между Косово и ...

Руска мисия се озова в епицентъра на напрежението между Сърбия и Косово


Продължават реакциите по повод покачването на напрежението между Косово и Сърбия. Последен засега епизод от кризата са нападенията в петък, 24 септември, вечерта срещу обекти в общините със сръбско мнозинство Зубин поток и Звечан. В неделя Белград заведе на границата високопоставени руски представители.

Белград струпа войски в близост до границата, Тирана призова за изтеглянето им и за деескалация.

Три хеликоптера на сръбската армия "МИ-35" извършват полети над района на границата от сръбска страна, като наблюдават ситуацията.

Миналия понеделник Прищина разположи специални полицейски части на граничните пунктове Бърняк и Ярине. В резултат сръбският президент Александър Вучич нареди повишаване на бойната готовност на част от подразделенията на сръбската армия и МВР в Южна Сърбия.

Кризата в Северно Косово всъщност бе предизвикана от решението на косовското правителство да смени масово използваните сръбски регистрационни номера на автомобилите.

Последваха нападенията от петък - подпалването на два обекта.

Как се развива ситуацията по границата

Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заедно с руския посланик Александър Боцан-Харченко, с началника на Генералния щаб на Сръбската армия ген. Милан Мойсилович и военния аташе към руското посолство в Белград генерал-майор Александър Зинченко посетиха днес границата на Сърбия с Косово и граничния пункт Ярине, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Джуканович: Без Черна гора в сръбския свят проектът за Велика Сърбия е завинаги мъртъв Виж още

Те са инспектирали военните подразделения, намиращи се в повишена бойна готовност, от гарнизон Рашка и военната база Рудница, които са разположени по посока на граничния пункт Ярине, посочва агенцията.

По време на обиколката министърът е заявил пред журналисти, че сърбите трябва да останат спокойни и че сръбското правителство се старае да намери решение за ескалиралите отношения с Косово, но да запази въздържано поведение. Той е уверил, че Белград няма да допусне погром над сърбите, но че във всеки момент е готов да разговаря за деескалация на положението.

"Въпреки че не сме направили нищо неправилно и не сме провокирали никого, нашето послание е, че няма да седим и да гледаме как някой от другата страна убива и прогонва сърби. Посланието е, че желаем стабилност и мир в региона, за нас само това е важно", е заявил Стефанович.

Загреб протестира пред Белград за заплахи срещу хърватското малцинство в Сърбия Виж още

"За съжаление, въпреки че подчертахме това и подписахме Брюкселското споразумение от 2013 г., работихме за нормален живот и на сърби, и на албанци, очевидно Прищина не желае това", е заявил той, като е добавил, че на ход е международната общност и ЕС като гарант на Брюкселското споразумение.

Стефанович е настоял за създаването на Съюз на сръбските общини, който е предвиден от Брюкселското споразумение от 2013 между Белград и Прищина, както и да се даде възможност на сърбите да живеят "нормално, а не като граждани от втора и трета категория".

Руският посланик е изразил подкрепата на страната си за позицията на Белград, която е насочена към успокояване на ситуацията около Косово, посочва Танюг.

САЩ взеха под крилото си първата международна мисия на войници от Косово Виж още

"В Москва тази ситуация предизвиква много голяма тревога", е заявил Боцан - Харченко, като е посочил, че отговорността за възникналата ситуация е на косовското правителство. Според него е налице "странно, но вредно" мнение у западните партньори и САЩ, които си затварят очите пред ситуацията и ползват "старите двойни стандарти".

От сръбска страна не е имало никакви провокации, а поведението на Белград е въздържано, е посочил руският посланик.

Албания е на крак

Косовският премиер Албин Курти свика снощи заседание на Съвета за сигурност, на което са били подкрепени действията на правителството по смяна на регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, съобщи Танюг.

В свое съобщение във Фейсбук Курти е заявил, че в блокадата на граничните пунктове Ярине и Бърняк участват "криминални лица с екстремистки позиции", като е приложил и фотографии, на които се виждат лица с руски знамена.

Байдън поиска от сръбския президент да признае Косово Виж още

Според Курти въпреки протестите и блокадите на границата от страна на сръбски жители през изминалите шест дни от въвеждането на мерките от Сърбия в Косово са влезли над девет хиляди автомобили, на които са били издадени временни регистрационни номера с обозначението RKS и не е забелязан нито един инцидент.

Албанското министерство на външните работи също призова Сърбия "да оттегли въоръжените си сили, разположени в близост до границата с Косово и да работи за спешна деескалация", съобщи Танюг.

В съобщението на министерството се изразява особена загриженост от присъствието на военни самолети и хеликоптери, които прелитат в близост или над границата и въздушното пространство на Косово, като допълнително покачват напрежението и подтикват отделни лица да предизвикват безредици и насилие и да дестабилизират Косово.

Албанското външно министерството най-остро осъди извършените вчера палежи на пунктовете за издаване на косовски регистрационни номера на автомобили в Зубин Поток и Звечан, Северно Косово, съобщава Танюг.

Появи се нов нон пейпър: Косово става специална област в Сърбия за 99 г. Виж още

Призив от ЕС

В своя реакция председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Белград и Прищина да намалят напрежението и да продължат преговорния процес.

"Време е Сърбия и Косово, Александър Вучич и Албин Курти да помогнат за деескалацията, включително като изтеглят специалните полицейски части и барикадите и продължат преговорите по предложението на специалния представител на ЕС за диалог Мирослав Лайчак", написа Шарл Мишел в Туитър.

Според данни на Танюг специализирани полицейски части на мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС от 20 септември също се намират на граничните пунктове Ярине и Бърняк, но само в ролята на наблюдатели.

И отново за генезиса на поредната криза

Отношенията между Прищина и Белград се влошиха, след като в понеделник, 20 септември, косовското правителство започна да сваля сръбските регистрационни номера на автомобил, влизащи в Косово от Сърбия, и да им издава временни косовски номера. За целта на двата гранични пункта Ярине и Бърняк бяха разположение специални части на косовската полиция.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла съобщи в събота, че през нощта е запален Центърът за регистрация в Зубин поток, който издава автомобилните регистрационни номера, а нападение с взривни устройства е извършено и срещу пункт в Звечан. В съобщение на страницата си във Фейсбук Свечла е заявил, че става въпрос за "криминални действия с терористични елементи".

Тези действия предизвикаха протести на сърбите в Северно Косово и остри реакции от Белград. Представители на ЕС, НАТО и западни дипломати в Косово многократно призоваха двете страни да намалят напрежението.

Източник: dir.bg