Продължават реакциите по повод покачването на напрежението между Косово и

...
Продължават реакциите по повод покачването на напрежението между Косово и
Коментари Харесай

Руска мисия се озова в епицентъра на напрежението между Сърбия и Косово

Продължават реакциите във връзка покачването на напрежението сред Косово и Сърбия. Последен към този момент епизод от рецесията са нападенията в петък, 24 септември, вечерта против обекти в общините със сръбско болшинство Зубин поток и Звечан. В неделя Белград заведе на границата високопоставени съветски представители.

Белград струпа войски наоколо до границата, Тирана прикани за изтеглянето им и за деескалация.

Три хеликоптера на сръбската войска " МИ-35 " правят полети над региона на границата от сръбска страна, като следят обстановката.

Миналия понеделник Прищина разположи специфични полицейски елементи на граничните пунктове Бърняк и Ярине. В резултат сръбският президент Александър Вучич подреди повишение на бойната подготвеност на част от подразделенията на сръбската войска и Министерство на вътрешните работи в Южна Сърбия.

Кризата в Северно Косово в действителност бе провокирана от решението на косовското държавно управление да смени всеобщо употребяваните сръбски регистрационни номера на колите.

Последваха нападенията от петък - подпалването на два обекта.

Как се развива обстановката по границата

Министърът на защитата на Сърбия Небойша Стефанович дружно с съветския дипломат Александър Боцан-Харченко, с началника на Генералния щаб на Сръбската войска ген. Милан Мойсилович и военния аташе към съветското посолство в Белград генерал-майор Александър Зинченко посетиха през днешния ден границата на Сърбия с Косово и граничния пункт Ярине, заяви организация Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

 Джуканович: Без Черна гора в сръбския свят планът за Велика Сърбия е вечно мъртъв Виж още

Те са инспектирали военните подразделения, намиращи се в нараснала бойна подготвеност, от гарнизон Рашка и военната база Рудница, които са ситуирани по посока на граничния пункт Ярине, показва организацията.

По време на обиколката министърът е декларирал пред публицисти, че сърбите би трябвало да останат спокойни и че сръбското държавно управление се старае да откри решение за ескалиралите връзки с Косово, само че да резервира въздържано държание. Той е уверил, че Белград няма да допусне разгром над сърбите, само че че във всеки миг е подготвен да беседва за деескалация на ситуацията.

" Въпреки че не сме създали нищо погрешно и не сме предизвикали никого, нашето обръщение е, че няма да седим и да гледаме по какъв начин някой от другата страна убива и прогонва сърби. Посланието е, че желаем непоклатимост и мир в района, за нас единствено това е значимо ", е декларирал Стефанович.

 Загреб стачкува пред Белград за закани против хърватското малцинство в Сърбия Виж още

" За страдание, макар че подчертахме това и подписахме Брюкселското съглашение от 2013 година, работихме за естествен живот и на сърби, и на албанци, явно Прищина не желае това ", е декларирал той, като е добавил, че на ход е интернационалната общественост и Европейски Съюз като поръчител на Брюкселското съглашение.

Стефанович е настоял за основаването на Съюз на сръбските общини, който е очакван от Брюкселското съглашение от 2013 сред Белград и Прищина, както и да се даде опция на сърбите да живеят " обикновено, а не като жители от втора и трета категория ".

Руският дипломат е изразил поддръжката на страната си за позицията на Белград, която е ориентирана към усмиряване на обстановката към Косово, показва Танюг.

 Съединени американски щати взеха под крилото си първата интернационална задача на бойци от Косово Виж още

" В Москва тази обстановка провокира доста огромна паника ", е декларирал Боцан - Харченко, като е показал, че отговорността за зародилата обстановка е на косовското държавно управление. Според него е налице " необичайно, само че нездравословно " мнение у западните сътрудници и Съединени американски щати, които си затварят очите пред обстановката и употребяват " старите двойни стандарти ".

От сръбска страна не е имало никакви провокации, а държанието на Белград е въздържано, е показал съветският дипломат.

Албания е на крайник

Косовският министър председател Албин Курти свика нощес съвещание на Съвета за сигурност, на което са били подкрепени дейностите на държавното управление по промяна на регистрационните номера на колите в Северно Косово, заяви Танюг.

В свое известие във Facebook Курти е декларирал, че в блокадата на граничните пунктове Ярине и Бърняк вземат участие " престъпни лица с екстремистки позиции ", като е приложил и фотографии, на които се виждат лица с съветски флагове.

 Байдън изиска от сръбския президент да признае Косово Виж още

Според Курти макар митингите и блокадите на границата от страна на сръбски поданици през миналите шест дни от въвеждането на ограниченията от Сърбия в Косово са влезнали над девет хиляди коли, на които са били издадени краткотрайни регистрационни номера с обозначението RKS и не е видян нито един случай.

Албанското министерство на външните работи също прикани Сърбия " да отдръпна въоръжените си сили, ситуирани наоколо до границата с Косово и да работи за незабавна деескалация ", заяви Танюг.

В известието на министерството се показва особена угриженост от наличието на военни самолети и хеликоптери, които прелитат наоколо или над границата и въздушното пространство на Косово, като в допълнение повишават напрежението и подтикват обособени лица да провокират вълнения и принуждение и да дестабилизират Косово.

Албанското външно министерството най-остро осъди осъществените през вчерашния ден палежи на пунктовете за издаване на косовски регистрационни номера на коли в Зубин Поток и Звечан, Северно Косово, оповестява Танюг.

 Появи се нов нон пейпър: Косово става специфична област в Сърбия за 99 година Виж още

Призив от Европейски Съюз

В своя реакция ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Белград и Прищина да понижат напрежението и да продължат преговорния развой.

" Време е Сърбия и Косово, Александър Вучич и Албин Курти да оказват помощ за деескалацията, в това число като изтеглят специфичните полицейски елементи и барикадите и продължат договарянията по предлагането на специфичния представител на Европейски Съюз за разговор Мирослав Лайчак ", написа Шарл Мишел в Туитър.

Според данни на Танюг профилирани полицейски елементи на задачата на Европейски Съюз в Косово ЕУЛЕКС от 20 септември също се намират на граничните пунктове Ярине и Бърняк, само че единствено в ролята на наблюдаващи.

И още веднъж за генезиса на следващата рецесия

Отношенията сред Прищина и Белград се утежниха, откакто в понеделник, 20 септември, косовското държавно управление стартира да смъква сръбските регистрационни номера на автомобил, влизащи в Косово от Сърбия, и да им издава краткотрайни косовски номера. За задачата на двата гранични пункта Ярине и Бърняк бяха разположение специфични елементи на косовската полиция.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла заяви в събота, че през нощта е разпален Центърът за регистрация в Зубин поток, който издава автомобилните регистрационни номера, а нахлуване с взривни устройства е осъществено и против пункт в Звечан. В известие на страницата си във Facebook Свечла е декларирал, че става въпрос за " престъпни дейности с терористични детайли ".

Тези дейности провокираха митинги на сърбите в Северно Косово и остри реакции от Белград. Представители на Европейски Съюз, НАТО и западни дипломати в Косово неведнъж приканиха двете страни да понижат напрежението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР