Продължават разкопките в светилището Кларос, което е сред най-важните езически

...
Продължават разкопките в светилището Кларос, което е сред най-важните езически
Коментари Харесай

Поглед в бъдещето: Древно светилище на оракулите действа и д...

Продължават разкопките в светилището Кларос, което е измежду най-важните езически паметни места на Йония, наоколо до днешния град Измир в Турция. Пророческият център е бил посещаван от първенците в антични времена, с цел да „ получат вести от бъдещето “. 

 Анадолска организация

Археологическите работи са водени от проф. други Онур Зунал от университета Еге в Измир, с разрешението на министерството на културата и туризма в Анкара и с поддръжката на община Измир.

При разкопките в светилището Кларос, което е учредено през 13. век прочие н. е., тази година са открити нови следи, датиращи от 5. и 7. век.

 Анадолска организация

В резултат на археологически изследвания бяха открити 9 каменни подноса за дивеч и претекстове на разклонен кръст, както и гравирани керамични находки до елинистическия храм на Аполон.

Находките, открити при разкопките, поддържат мнението, че светилището на Кларос е било населявано и посещавано за дълъг интервал от време.

 Анадолска организация

Преди това се смяташе, че е било изоставено или опразнено от Римската империя от 380 година, когато християнството е признато като публична вяра, защото символизира езическата религия. 

Др. Онур Зунал съобщи пред медиите, че Кларос към момента е от огромно значение за митологичните вярвания.

 Анадолска организация

Важни решения в древността, като война и основаване на град, са били вземани след утвърждението в центъра на пророчествата, добави Зюнал.

„ Това е едно от най-важните езически светилища от Античността и също по този начин доста значим оракулски център. Нашата работа сподели, че това светилище е било интензивно и след оповестяването на християнството за публична вяра на Кларос. То продължава да съществува до 7-ми век. "

 Анадолска организация

През 7 век прочие н. е. в Кларос стартира монументална архитектура. Тогава е почнало построяването на олтари и храмове, отдадени на Аполон, Лето и Артемида.

„ Проучванията, които направихме в продължение на няколко години, от получените керамични, железни находки и монети ни демонстрираха, че това място фактически е било употребявано до 7 век. Успяхме да определим историята на следите и находките. "

 Анадолска организация

„ Все още има хора, които посещават това място. Има доста хора от Турция и чужбина, които имат вяра в силата на Кларос. Също по този начин сме очевидци, че хора, които имат вяра в Аполон, идват тук в избрани часове и правят избрани ритуали. Дори и през днешния ден виждаме, че хората, които имат вяра в Кларос, по някакъв метод идват тук и вършат свои лични ритуали ", заключи Зюнал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР