Продължават проверките на Комисията за защита на потребителите в магазините.

...
Продължават проверките на Комисията за защита на потребителите в магазините.
Коментари Харесай

КЗП: За 8 дни са установени 150 нелоялни търговски практики

Продължават инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите в магазините. За 8 дни има открити 370 нарушавания от 350 инспекции. 150 са за нелоялните търговски практики.
Прочетете още
„ С пресичането на нелоялните търговски практики ние чакаме да се реализира резултат на пазара и да се отстрани предпоставката за изкуствено завишаване на цените. “ Това сподели ръководител на КЗП Стоил Алипиев пред БТВ. 

Той изясни, че отстрани ли се предпоставката за изкуствено завишаване на цени оттова пазарът ще урегулира цените такива, каквито би трябвало да са в резултат на естествени стопански процеси.

„ Това, което завишава изкуствено цените, е когато те се използват от търговци, които държат преобладаващия дял на пазара, по този начин те завличат всички. Търговецът може да дефинира цената на стоката. Каквато реши, въпреки всичко той е притежател на стоката. Въпросът е потребителят когато взима решението за покупката, то да е в резултат на осведомен избор “, сподели Алипиев.

Глобите за нелоялни търговски практики доближават до 50 000 лв.. Алипиев даде образец с сходни нарушавания. Той изясни, че в някои магазини се афишират предложения, които не съществуват и на каса вместо за два продукта се заплащат три. Според него инспекциите би трябвало да са непрекъснати.

Алипиев разяснява и случая с потърпевша от калъф за телефон жена. Той изясни, че в случай че се откри, че стоката е рискова, ще бъде изтеглена от пазара.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР