Продължават опитите от страна на русенския депутат от ГЕРБ Георги

...
Продължават опитите от страна на русенския депутат от ГЕРБ Георги
Коментари Харесай

Русенски депутат опитва да ограничи достъпа до информация на гражданите

Продължават опитите от страна на русенския народен представител от ГЕРБ Георги Кръстев да ограничи достъпа на информация за жителите. Той и още 8 негови сътрудници внесоха законопроект, съгласно който всеки, който желае достъп до информация би трябвало да се разпознава с ЕГН, както и да потвърждава юридически интерес и участие в локална общественост с цел да получи желаната информация. Във импортирания законопроект се планува и първичната счетоводна информация да не се счита за социална информация. Независимо че разнообразни адвокати и професионални организации установяваха това като тежко предложение за повреждане на Закона за социална информация, измененията си вървят.

В края на предходната седмица трябваше да има съвещание, на което да се дискутира с вносителите какво оферират, само че тя се провали, тъй като Националното съдружие на общините не съумя да взе участие и то се отсрочи за края на идната седмица

Според адв. Александър Кашъмов, от Програма „ Достъп до информация “, в никакъв случай до момента той и сътрудниците му не са установили такова твърдоглавие да се мине през промени, които нито е ясно какво целят, нито какви проблеми ще решат, с изключение на казуса, че някой не желае да дава информация на жителите

Предложението се поддръжка от Националното съдружие на общините, като част от причините на вносителите са проблемите, които имат общините с достъпа до информация и парите, които злонамерени юристи печелят от това.

В предаването „ Въпросите “ по ТВ 1, адв. Кашъмов разясни, че от 2001 година такива случаи няма установени. Дори за първа година има дребни общини, които демонстрират 100 % опция за осъществяване на отговорностите си по този закон.

Самата партия ГЕРБ официално се дистанцира от това предложение, само че действително предлагането не е оттеглено и продължава да заплашва обществото.

Не е ясно, за какво е импортирано това предложение. Може да е непросветеност, или изостанали обещания на Сдружението на общините да покаже на своите членове, че прави нещо за тях

„ Преди 10 дни направихме обществено показване на наше изследване и никоя от общините не поддържа тези промени, даже питаха какви са измененията и за какво се внасят, което е парадоксално “, разясни Кашъмов.

Без достъп до социална информация жителите на една страна не могат да упражняват своите права и не могат да бъдат свободни жители, означи адв. Кашъмов

Ако тези ремонти влязат в действие да вземем за пример, в случай че публицист от едно обитаемо място желае информация от администрация в друго, то ще му бъде желана декларация за принадлежност към локалната общественост, и напълно умерено може да му бъде отказана. Същото се отнася и за задгранични публицисти.

Освен Георги Кръстев, който към момента е студент и не е приключил право в Русенския университет,съвносители на измененията саАнна Александрова, Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев,Евгения Алексиева иБранимир Балачев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР