Продължават ожесточените битки в североизточната част на Донбас. Това съобщи

...
Продължават ожесточените битки в североизточната част на Донбас. Това съобщи
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол

Продължават яростните борби в североизточната част на Донбас. Това заяви в следващото си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски и прикани западните страни да дават на Киев повече оръжия.

В пристанищния град Мариупол, който е под съветски надзор, има заплаха от експлоадиране на холера, предизвести английското министерство на защитата. Значителна част от градската инфраструктура е разрушена и има проблем с чистата вода. Пред този проблем са изправени и жителите на Николаев.

В града хората се редят на опашки за чиста питейна вода и храна. Много от тях се оправят мъчно с всекидневието.

" Веднъж или два пъти седмично идваме тук, с цел да си налеем вода. Имаме кладенци, само че водата в тях не става за пиянство ", споделя Анна.

Волидимир Зеленски предизвести, че поради военните дейности има заплаха от замърсяване на водните басейни, в това число в Азовско море.

" Идвам от малко село край Николаев. За първи път съм тук. Не знаех, че раздават помощи за хората в потребност. Съседите ми ме помолиха да взема и за тях. ", споделя Галина.

Николаев, който управлява значим мост към Одеса, е подложен на бомбардировки още от първите дни на съветската инвазия в Украйна. Градът е основен за украинската стопанска система, а поради неспиращите офанзиви в съседство обстановката в него остава несигурна.

" Още не е време хората да се връщат. Но тези, които са отвън Украйна, могат да се молят за родината си. ", приканва Оксана.

Украйна и Западът упрекват Москва, че употребява питателните доставки като оръжие. На собствен ред, Русия твърди, че виновността е в украинците, които са минирали морето, както и интернационалните наказания против Москва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР