Продължават научните експерименти за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото

...
Продължават научните експерименти за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото
Коментари Харесай

Нов научен експеримент за повишаване на антиоксидантността на бирата

Продължават научните опити за повишение на антиоксидантния потенциал на пивото от българските учени, които тази година честват 65-та годишнина от основаването на родната пивоварна просвета. Един от най-активните научни екипи в това поле на знанието, е този на проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Експертите към този момент завършиха втория стадий на най-новото си проучване за връзката сред степента на охмеляване на пивото и антиоксидантите му качества.

Този път фокусът на новото изследване са флавоноидите на хмела, които са едни от най-важните естествени биологично-активни съставки. Те са с растителен генезис и с изключение на в хмела, се съдържат в доста други лечебни и диетични растения с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-вирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. Примери за богати на флавоноиди храни са: лук, магданоз, боровинки, банани, черен шоколад, алено вино и други Според редица национални и интернационалните научни изявления, в пивото в разнообразни концентрации са открити шест класа флавоноиди, като разликите са обусловени от употребяваните първични материали – сортовете ечемик и хмел, изискванията за протичане на ферментационния развой и времетраене на отлежаването. Най-изследвани в пивото са флаванолите и фенолните киселини.

В рамките на ръководеното от проф. Маринова проучване за установяване на флавоноидния профил на пива при по-висока степен на охмеляване и вложени хмелови аромати е употребен разбор с високоефективна течна хромография (HPLC). Изследването е извършено в лабораторни условия с осем проби питие, за ферментацията на които са употребявани дрожди за горна и долна ферментация и охмеляване със 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и хмелови аромати.

Заключенията на екипа учени от ИКХТ откриват, че общото наличие на флавоноиди, разпознати с течна хромография е по-високо от стойностите, получени с класическия спектрофотометричен способ. Пробите питие, съдържащи хмелови аромати, се характеризират с по-високо общо наличие на флавоноиди, в сравнение с пивата, охмелени с по-висока доза α-горчиви киселини. В взаимозависимост от степента на охмеляване, наличието на флаваноидите в другите проби питие варират от 626 мг на литър до 307 mg/l. Най-високо е общото наличие на флавоноиди в пробите питие вид IPA - 625,91 mg/l - наклонност, доказана и от резулататите от класическия разбор. По данни на задгранични проучвания, сходни стойности (519-607 mg/l флавоноиди) са получени за питие от елда и това евентуално се дължи на обстоятелството, че елдата е функционална храна с високо наличие на биоактивни съставни елементи, включително флавоноиди.

Според типа флавоноиди, най-високо е количеството на флаванолите – при седем от осемте проби те съставляват 93-97% от общото наличие на флавоноиди. Най-слабо застъпената група са фенолните киселини, като при седем от осемте проби количеството им е от 0,65 до 1,36% от флавоноидно наличие.

Общото флавоноидно наличие като стойност (определено спектрофотометрично и с течнохроматографски метод) на изследваните пива е съпоставено с данни от сходни проучвания, провеждани от време на време в България и в други европейски страни. Разликите в общото наличие на флавоноиди сред стойностите на актуалното проучване и тези в литературата биха могли да се отдадат на употребяваните първични материали, продължителността на софтуерния развой, техниката на майшуване и варене, вида на ферментация, типа на пивото, изискванията на съхранението му и други

,,Досега се считаше за задоволително и обичайно охмеляването на ярко питие с към 80-90 mg/l α-горчиви киселини. Нашите опити са с умерена и по-висока степен на охмеляване – 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и с по този начин модерното изсъхнало охмеляване (по време или след ферментационния процес) “, показа проф. Габриела Маринова. Изводите от проучването демонстрират, че по-високата степен на охмеляване на пивната отплата не води до разстройване в развиването и размножаването на дрождите. Не са открити отклонения и в естествените параметри на ферментационния развой.

,,В резултат можем да заключим, че умереното вложение на хмел в бирата е по-благоприятно за повишение на нейните биоактивни съставни елементи, в сравнение с по-наситеното охмеляване. Това е значимо да се знае и от пивопроизводителите и от потребителите, още повече, че флавоноидите на хмела дават спомагателен потребен капацитет на пивото. Струва си да подчертаем, че пивото е единствената напитка с хмел, който е богат на субстанции с необятен и невероятен набор на влияние върху индивида. Може да се смята, че прибавен в умерени количества в пивото, той способства позитивно за уравновесеното хранене и асимилиране на храната. “, добави проф. Маринова.

Въпреки усложнената поради пандемията конюнктура, българските учени от ИКХТ, Центъра по биология на храните и Университета по хранителни технологии, Пловдив, не престават да реализират редица планове за развиването на пивоварната категория и технология. Изследването за флавоноидния профил на пивото е шестото българско научно изследване през последните 2 години. Резултатите от тези проучвания са единствено част от значимите достижения на родните учени в региона на пивоварната просвета в нейната 65 годишна история. Само през последните 10 години в тази приложна област у нас са осъществили към 75 изследвания и проучвателен задания, отразени в над 80 научни отчети и изявления.

Допълнителна информация:

Хмелът е една от четирите съществени, първични материали за произвеждане на питие и дефинира значително типичните му качества, като горчив усет, хмелов мирис и непоклатимост на пяната. Той балансира сладостта на малца с мъка и многообразие от усети и аромати. Обикновено няколко грама хмел са задоволителни и с решаващо влияние върху добре дефинираните характерности на пивото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР