Продължават международните усилия за предоставянето на хуманитарна помощ в Ивицата

...
Продължават международните усилия за предоставянето на хуманитарна помощ в Ивицата
Коментари Харесай

Нови призиви към Израел да отмени заповедта за евакуация в Ивицата Газа

Продължават интернационалните старания за даването на филантропична помощ в Ивицата Газа и попречване разрастването на спора. Организация на обединените нации и Световната здравна организация още веднъж приканиха Израел да анулира заповедта за всеобща евакуация в Газа с аргумента, че тя ще докара до филантропична злополука, без значение дали хората ще съумеят да се реалокират.

Това, на което беше подложен Израел, не може да се опише с думи - това съобщи в Рияд американският държавен секретар. Антъни Блинкен, който продължава обиколката си в района, разиска рецесията със саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан.

" Сега е жизненоважно да се погрижим за цивилните жители и дружно работим за основаването на безвредни зони в Газа и коридори, по които филантропичната помощ да доближи до нуждаещите се. Никой не желае да вижда страдащи хора нито в Израел, нито в Газа или където и да било другаде. В същото време би трябвало да създадем всичко допустимо този спор да не се разрасне на други места на други фронтове ", сподели Блинкен.

" Трябва да работим дружно, с цел да намерим излаз от този цикъл на принуждение. Без съгласувани старания, хората от двете страни постоянно ще страдат и първи ще заплащат цената ", съобщи принц Файсал бин Фархан, министър на външните работи на Саудитска Арабия.

Според европейския първи посланик Жозеп Борел светът се е провалил във връзка с решението за две обособени страни за израелците и палестинците, само че в този момент това няма да реши сегашния спор.

" Свидетели сме на тежка филантропична обстановка в Газа. Съгласен съм с генералния секретар на Организация на обединените нации, когато споделя, че е неосъществим апела на израелската войска 1 милион души да се изтеглят от северната част на Газа за 24 часа ", уточни Борел.

Няколко самолета с филантропична помощ от разнообразни страни към този момент дойдоха в Египет и първият ескорт се насочи към Рафа - единственият отворен граничен пункт с линията Газа. Движението през него беше блокирано поради бомбардировките. Според върховен представител на Държавния департамент Съединени американски щати са работили с Египет, Израел и Катар за отварянето през днешния ден на граничния пункт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР