Продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново

...
Продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново
Коментари Харесай

ИТН след консултациите: Ние ще подходим диалогично

Продължават консултациите при президента Румен Радев за сформиране на ново държавно управление в границите на този парламент. Първата среща е с представители на " ИТН ".

" Оттук нататък, за разлика от други сътрудници, които са решили, че желаят непременно да ръководят еднолично, ние постоянно ще подходим диалогично и ще спазим закона подобен, какъвто е ". Това сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ след консултациите при президента.

На въпрос чакат ли да получат третият мандат, Балабанов съобщи: " Това е решение на президента. Има закони, които би трябвало да съблюдаваме и Конституция, която, за разлика от други, ние съблюдаваме, тъй че, в случай че му пристигна времето за третия мандат, всичко ще зависи от решението на президента ".

„ Няма потребност да споделям, че опита за сформиране на ново държавно управление се прави в конюнктура на каскада от рецесии, чието решение изисква ясни решения от политиците и старания от институциите, тъй че да се отговори на упованията на българските жители и във връзка с техните растящи паники. Това изисква отговорност освен в народен, само че и в интернационален проект. България чака поддръжка и от съюзите, в които членува. Това значи амбициозна, единна, поредна външна политика. Да не допуснем България да остане в периферията на Европейски Съюз. “. С тези думи се обърна президентът към представители от „ ИТН “.
 Георги Димитров
" Година след дебюта на политическата сцена, допускам вършиме равносметка на постигнатото и извличате поучения от активността си. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е доста къса. Не мога да не отбележа вашата поредна позиция при отстояването на националния интерес във връзка с Северна Македония. Затова очаквам  и вашето отговорно отношение при договарянията за сформиране на ново държавно управление ", сподели още президентът.

По думите му обстановката, в която ще се намира Народното събрание през идващия месец, ще бъде комплицирана.
 Георги Димитров
" За нас е  удовлетворяващо, че президентската институция в подобен миг постъпва отговорно и с ясното схващане за значимостта си. Вашата роля сега е извънредно значима и е прелестно, че го осъзнавате и не се криете от тази отговорност ". Това съобщи от своя страна ръководителят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

" Благодаря за оценката, че сме поредни, тъй като в българския политически живот последователността не е на респект. За предпочитане е лицемерието и промяната на мнението ", добави Йорданов.

Той се обърна с молба към Румен Радев да разсекрети консултативният съвет при президента от януари, " с цел да се види кой е споделил истината и кои политици лъжат ".
 Георги Димитров
" Ние не считаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, тъй като сега имаме среща на мафията, в случай че слушаме част от политиците, които са се самообявили за безгрешни ", безапелационен е Йорданов.

Той добави, че ще създадат всичко допустимо, когато бъдат поканени на договаряния за сформиране на държавно управление, само че не непременно.

" Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, до момента съм разсекретил стенограма за КТБ, едвам откакто е получил единодушие от всички участници, само че значимо е, това са тежки решения, не желая да изобличавам свободата на изложение при идващите консултативни препоръки. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че не помниха македонските българи, това не се загатва в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 година, което бе наложено от съображения разногласието за езика ", съобщи Радев по отношение на апела да разсекрети диалозите от КСНС.

С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление. От общо четири планувани срещи в първия ден, президентът организира единствено две.  " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия отхвърлиха да отидат в президентството, под предлога, че гласоподават на второ четене актуализацията на бюджета в отрасловата парламентарна комисия.

Предстоят диалози още с " Демократична България " и " Възраждане ".

С провал започнаха в понеделник консултациите за кабинет: " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия не се явиха при президента. Така на съвещания се оказаха само представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР