Продължават коментарите около щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп.Видяхме

...
Продължават коментарите около щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп.Видяхме
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: САЩ може да изгуби статута си да вдъхновява за демокрация

Продължават мненията към щурма на Капитолия от последователи на Тръмп.

Видяхме опити за прекъсване на една съответно определена власт да действа. Така политологът проф. Евгений Дайнов разяснява пред БНР щурма на постройката на Конгреса във Вашингтон преди ден. Според Дайнов докато Америка наподобява като всяка друга страна, тя би изгубила специфичния си статут да въодушевява хора, които се борят за народна власт в недемократични страни.

Политологът направи исторически паралел сред дейностите на последователите на настоящия американски президент Доналд Тръмп в Капитолия и случилото се в Русия преди век.

„ Той (Тръмп – бел. ред.) се опита да направи съвсем това, което направиха болшевиките през януари 1918 година. Тогава се привиква учредително заседание, което да преучреди Русия, тъй като към този момент не е монархия. Събират се хората, съответно определени, в Държавната дума, нахлува навалица въоръжени лица и ги изгонва, казвайки – те, болшевиките споделиха, че те са властта, вие се разкарайте, власт си имаме. Точно това е паралелът. В случая Тръмп „ играе “ Ленин и споделя „ аз съм властта. “

Всеки водач, съсредоточил прекомерно доста власт, се пробва да подменя действителността със своя версия за същата и да я наложи на обществото, счита Дайнов. „ Това го вършат и Хитлер, и комунистическите режими, всички такива диктатори, както и кандидат-диктаторите, какъвто беше Тръмп. “

„ Онзи, който е приспособен да бъде деспот, постанова със мощ своята фикция за света върху хората, които виждат света, какъвто е. Повечето водачи, „ преяли “ с власт, тук не съумяват. Особено това не е допустимо в Америка, където властта е разпръсната сред доста институции и те действат, както и има законов ред. Нещо, което в Източна Европа няма “, разяснява проф. Евгений Дайнов в предаването „ Хоризонт до обед “.

В последната повече от година обаче съгласно Дайнов Америка стартира да наподобява като страна, в която институциите не работят и публичните спорове не се вземат решение посредством институции и закони, а посредством директно противостоене. Това по думите му нанася удар „ върху самата идея, въплътена в Америка – че е допустимо да има демократично общество, което да се развива спокойно “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР