Продължават извънредните мерки по границите ни заради риска от пренасяне

...
Продължават извънредните мерки по границите ни заради риска от пренасяне
Коментари Харесай

Засилен контрол по границите заради африканска чума по свинете

Продължават изключителните ограничения по границите ни поради риска от преместване на африканска чума по свинете, заяви Нова телевизия.

Ако ви следва пътешестване, имайте поради, че на граничните пунктове колите се ревизират за неразрешени артикули - храните със свинско месо. Продуктите се конфискуват, колите се дезинфекцират.

Африканската чума е извънредно рискова за животните, смъртността е съвсем 100%, придвижва се елементарно, предизвестяват специалистите. Няма ваксини, няма лекуване, вирусът елементарно се трансферира и към домашни животни. Хората не боледуват, само че могат да бъдат косвени преносители на болестта.

Заради заболяването следва да се вдигне ограда по границата ни с Румъния, където към този момент има случаи на болни животни. Най-близкото огнище на болестта е единствено на 60 километра от България – в румънския град Констанца.

Затова по границата се разчистват терени, с цел да бъдат ситуирани мрежи там, които да стопират прекосяването на диви животни. Специалисти споделят, че сред 80 и 100 хиляди диви свине би трябвало да бъдат отстреляни до края на годината, с цел да се предотврати разпространяването на заболяването. Затова и беше изменен Закона за лова. Поправките разрешават на министъра на земеделието да издава заповеди за спомагателни ловни излети, с цел да бъде понижена популацията на дивите свине. Тези промени обаче не бяха признати еднопосочно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР