Продължават да постъпват множество жалби от граждани с увреждания за

...
Продължават да постъпват множество жалби от граждани с увреждания за
Коментари Харесай

Отново се бави изплащането на пенсии за хората с увреждания

Продължават да постъпват голям брой тъжби от жители с увреждания за проблеми при изплащането на полагащите им се пенсии за неработоспособност.

За това алармира омбудсманът Диана Ковачева посредством писмо до обществения министър Иванка Шалапатова и шефа на Националния статистически институт Ивайло Иванов.

Общественият бранител показва, че поради влошено здравословно положение и неналичието на претовареност пенсиите за неработоспособност са единствен приход на хората с увреждания, с които те живеят - заплащат комуналните консумативи за жилищата си, закупуват медикаменти, покриват предписаното им лекуване и рехабилитация.

По думите й поради същността на пенсиите и тяхното предопределение, е от значително значение полагащите се средства да бъдат съответно изплащани и в цялостен размер от възникването на правото, като определяща роля за това имат наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

Проф. Ковачева показва, че от една страна проблемите на жителите с пенсиите за неработоспособност са свързани с погрешно пояснение и използване на настоящи разпореждания, а от друга - с нуждата от промени в КСО .

Според омбудсмана преди всичко измежду проблемите стои прекъсването на пенсиите за неработоспособност от Национален осигурителен институт в случаите, при които НЕЛК анулира и връща експертното решение на ТЕЛК за ново изговаряне.
 Увеличават с 45% от 1 юли пенсиите за хора с увреждания
Увеличават с 45% от 1 юли пенсиите за хора с увреждания

Те се пресмятат от пенсията за напреднала възраст

" Съгласно член 98, алинея 7 от КСО при обжалване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК от ръководителя на здравната комисия или по реда на член 112 от Закона за здравето, до влизането в действие на решението на НЕЛК, надлежно на съда по обжалваното решение на органите на здравната експертиза, се отпуска, възобновява и възвръща пенсия за неработоспособност в размер на обществената пенсия за напреднала възраст ", написа Ковачева.

Тя акцентира, че при обжалване на експертното решение, определящо 50 и повече % трайно понижена продуктивност, не се стопира пенсията напълно, а пенсията за неработоспособност се изплаща, само че в размер на обществената пенсия за напреднала възраст.

От друга страна, при възможна анулация на решението за установяване 50 или над 50 на 100 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност и връщане на преписката за ново разглеждане на административния орган, издал първичния акт, от Териториалните поделения на Национален осигурителен институт е въведена процедура за прекъсване на пенсиите за неработоспособност, без значение от наредбата на член 98, алинея 7.

" Разпоредбата е специфична във връзка с общите правила на член 95, алинея 1 от КСО. Целта на предоставеното право на обезпеченото лице при посочените в наредбата предпоставки е да се обезпечи опция за застраховане на главните витални потребности и потребности на лицата до окончателното решение на въпросите по трайно понижената продуктивност ", написа публичният бранител и упорства за вярно пояснение и използване на наредбата на член 98, алинея 7 от КСО, с цел да бъдат обезпечени ползите на засегнатите жители.

Според Ковачева съществува и различен проблем, обвързван с това, че на правоимащите би трябвало да се отпуска, възобновява и възвръща пенсия за неработоспособност в размер единствено на обществената пенсия за напреднала възраст, а не действителната пенсия, на която имат право.

Омбудсманът написа, че в законовите разпореждания е категорично конкретизирано също по този начин , че през интервала на обжалване на експертното решение за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане лицето употребява произлизащите права от обжалваното експертно решение, като при понижаване на типа и степента на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, преосвидетелстваното лице не възвръща получената допълнително сум

Според Диана Ковачева, дългият период, в границите на който от Национален осигурителен институт се възобновяват заплащанията при преосвидетелстването на лицата - е различен неуреден проблем, като неведнъж изразяваната позиция на институцията е, че след издаването на експертното решение от ТЕЛК или НЕЛК полагащата се поддръжка на хората с увреждания следва да се изплаща съответно и без закъснение.

" Не на последно място по значение са недоволствата по отношение на опциите за елементарно прекосяване от един тип пенсия към различен и избор на пенсия, която не е най-благоприятна по мярка ", добавя омбудсманът.

Тя напомня, че КСО планува опция за избор на по-благоприятния вид на пенсията. " КСО обаче не дава опция за отричане от по-благоприятната пенсия и прекосяване към различен тип пенсия, на която заинтригуваното лице има право, само че е по-ниска по мярка " ", показва проф. Ковачева.

Общественият бранител споделя още, че от постъпващите многочислени тъжби от жители с увреждания, се установи, че забележителна част от младежите с увреждания, на възраст до 25-годишна възраст, не могат да придобият изискуемия застрахователен стаж. От друга страна, до навършването на 18-годишна възраст децата с увреждания не могат да работят заради възрастови ограничавания и заради самото заболяване. След навършването на 18 години, към този момент като възрастни, те още веднъж са изправени пред компликации да намерят работа и да придобият изискуемият се стаж, поради неналичието на подобаваща претовареност и съществуващата към момента стигма за опциите и потребностите на тези уязвими жители.

Акцентира, че в доста от случаите инвалидизирането е настъпило преди да е добит изискуемият застрахователен стаж за разпределяне на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, като жителите по-късно не престават да работят.

" На процедура, тези жители, със подобен застрахователен принос като на отговарящите на условията за придобиването на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване по член 74, а в някои случаи са даже и с доста по-голям стаж, само че насъбран и след датата на инвалидизирането, се оказват третирани по-неблагоприятно и в риск да не могат да посрещат зараждащите разноски за компенсиране на дефицитите от уврежданията. Защото рестриктивните мерки в наредбата оставят хората с избрани от 50 до 70,99 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, без нужния застрахователен стаж до датата на инвалидизирането, единствено с месечна финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания, която е в размер на 7 % от линията на беднотия или 36,82 лева за 2024 година ", аргументира тезата си Диана Ковачева.

В умозаключение тя подчертава, че пенсиите за неработоспособност са заместващ приход при настъпила частична или изцяло изгубена продуктивност на лицата, преди излизането им от дейна работоспособна възраст и посредством тях освен се задоволяват с изключение на виталните потребности, само че и се подкрепят напъните на хора в уязвимо състояние да водят заслужен и деен живот.
 Омбудсманът алармира за забавени пенсии на хора с увреждания
Омбудсманът алармира за забавени пенсии на хора с увреждания

Заради безпорядък след законовите промени във връзка с здравната експертиза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР