Продължават боевете за източния украински град Бахмут. Би Би Си

...
Продължават боевете за източния украински град Бахмут. Би Би Си
Коментари Харесай

„Призраците на Бахмут“: Разказ на екип от снайперисти, които ловуват руснаци

Продължават боевете за източния украински град Бахмут. Би Би Си ни среща извънредно с екип от елитни снайперисти, наричани „ Призраците на Бахмут “.

Те наброяват към 20 бойци и работят в покрайнините на Бахмут през последните шест месеца. Провеждат нощни нападения и постоянно ловуват за цели с висока стойност.

Какво е да живееш в Украйна сега? Разказ пред btvnovinite.bg за другите лица на войната

Призрак, пълководец на снайперисткия екип, води екип на медията на мястото, което той назовава „ ръба на съществуването “ - тяхната база в покрайнините на града.

„ Призракът е моят повиквателен знак “, споделя той. „ Когато започнахме да всяваме смут в Бахмут, получихме името „ Призраците на Бахмут “.

Базата им към този момент е в обсега на съветската артилерия. Призракът не трепва от удара на падащ наоколо снаряд. „ Артилерията постоянно кара хората да се тормозят “, споделя той. „ Можеш да се скриеш от нея, само че не и от снайперист “.

По думите му Евгений Пригожин ръководи подчинените си с желязна ръка

Командирът споделя, че екипът му е умъртвил 524 руснаци, а той самият – 76. „ Призраците на Бахмут “ записват електронно всеки изстрел през мерника на пушките си.

Не всички обаче ги броят. „ Няма с какво да се гордеем. Ние не убиваме хора, ние унищожаваме врага “, споделя Кузия, един от стрелците в екипа.

Преди войната той работи във фабрика. Kазва, че в никакъв случай не е харесвал оръжия, само че се е почувствал заставен да вземе, когато Русия нахлува.

Сирените в Киев са се присъединили 5 мин. след новогодишната тирада на Володимир Зеленски

„ Всяка задача е рискова, когато сгрешим, врагът може да те уцели “, споделя той. „ Разбира се, че се опасявам, единствено простак не би се страхувал “, добавя Кузия.

Командирът на снайперистите споделя, че е подбрал ръчно всеки член на екипа въз основа на неговата „ човечност и национализъм “, а не на боен опит и умения.

С наближаването на здрача екипът се качва в своя брониран Humvee и отива на задача. Водачът им се споделя Куш. Докато той започва мотора, целият екип се кръсти. Куш стартира да пуска музика от телефона си. Казва, че украинска рап ария им основава въодушевление, само че също по този начин ще маскира звука от обстрела.

Киев твърди, че разрушил част от пехота на Москва

Екипът на Би Би Си е с тях през това време. 20 минути по-късно внезапно стопират покрай разрушена къща. Екипът от двама снайперисти отваря вратите и изчезва към дърветата.

Когато се връщат, се появява оранжева мълния и детонация. Започва да гърми още по-силно. Куш отваря вратата си, до момента в който кара, с цел да огледа обратно, и стартира да ругае - парче шрапнел е раздрало една от задните гуми.

Връщането в базата е нервно. Вече се е стъмнило и обстрелът е утихнал. Вътре в базата те обезпокоително държат радиостанциите си за вести от екипа снайперисти.

Какво е за съвсем две години да си виждал колегата си едвам няколко пъти?

Командирът на екипа се обажда по телефона на 7-годишната си щерка. Тя е на високоговорител, когато разгорещено извиква: „ Обичам те, баща “. Това е къс изблик на нормалност, но баща ѝ към този момент я е научил по какъв начин да смъква револвер, написа Би Би Си.

Седем часа по-късно и малко сън е време за екстракция. Този път е мрачно, само че Куш се пробва да кара по памет - заобикаля да включва фаровете, с цел да не притегли внимание. Още едно внезапно прекъсване и екипът от двама снайперисти се връща.

Облекчението е осезаемо, когато се връщат в базата си.

„ Един изстрел, една цел “, споделя Кузия, завърнал се от задача.

Градът е под съветски надзор още от 28 февруари

По-късно демонстрират видеото от нощния мерник. Казват, че съветски картечар е стрелял по украинските войски покрай фронтовата линия.

Предстои им отмора до задачата идната нощ. „ Щастлив съм, че се върнах и че всички са живи “, споделя Кузия.

През последните шест месеца няколко души от екипа са били ранени, в това число командирът, само че никой от тях не е погубен.

15 месеца след началото на войната в Украйна броят на съветските жертви е надхвърлил този по време на 9-годишната война в Афганистан

Водачът на екипа Куш споделя, че оказват психически резултат върху врага - ловят по един съветски боец от място, което не може да се види, и със тон, който не може да се чуе.

Един дребен екип от снайперисти няма да завоюва тази война, нито даже да си върне Бахмут. Но те имат вяра, че оказват въздействие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР