Продължават археологическите проучвания на праисторическата могила в село Юнаците, каза

...
Продължават археологическите проучвания на праисторическата могила в село Юнаците, каза
Коментари Харесай

Археолози откриха труп на бебе в урна на праисторическата могила в село Юнаците

Продължават археологическите изследвания на праисторическата могила в село Юнаците, сподели за Радио „ Фокус “ – Пазарджик доцент Явор Бояджиев, началник на екипа, който прави разкопките.

„ Най-интересното до в този момент е откритото заравяне на малко дете в урна. То е положено свито, на една страна. Отделен е въпросът, по какъв начин са съумели да го вкарат през отвора на урната. Скелетът е доста добре непокътнат. Положихме доста старания, с цел да го пренесем, макар, че съдът беше много напукан “, разяснява Бояджиев.

По думите му това е заравяне на новородено, което е на възраст не повече от 2-3 месеца. „ Има такава традиция да се погребват дребни бебета под жилищата, само че забавното тук е, че успяхме да го вдигнем от терена в непокътнат тип. Продължаваме да търсим пояснение на въпроса по какъв начин трупчето е вкарано в съда, който е с отвор не по-голям от 22 см. Част от горната половина на съда беше счупена, има опция това да е станало умишлено, с цел да бъде подложен натрупа, само че ще търсим мнения на лекари, на антрополози, с цел да дадем верния отговор “, разяснява Бояджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР