Продължаващата пандемия нанесе сериозен удар на икономиката в цял свят,

...
Продължаващата пандемия нанесе сериозен удар на икономиката в цял свят,
Коментари Харесай

Ръководство за управление на кризи: Какво трябва да знаят мениджърите на проекти

Продължаващата пандемия нанесе сериозен удар на стопанската система в целия свят, а цялостното му измерение към момента не може да бъде дефинитивно оценено. Със сигурност много промишлености изпитват забележителен спад. На този декор главната цел е бързото и допустимо най-устойчиво възобновяване, за което е належащо професионално (кризисно) ръководство на планове.

Проф. Мартина Хюман, научен шеф на към, проучва какво би трябвало да вършат мениджърите на планове по време на рецесия, от какви пълномощия се нуждаят и по какъв начин най-добре могат да се приготвят за времето след рецесията.

„ В сложни времена като тези, характеризиращи се с фрапантни ограничавания заради спряно произвеждане, краткосрочна работа и разнообразни ограничавания, наложени от управляващите, надеждното спешно ръководство на планове е доста значимо. То изисква ръководители на планове със солидна експертиза, лидерски опит и верен метод на мислене “, споделя специалистът в региона на проджект мениджмънта Мартина Хюман, която оглавява Групата за ръководство на планове на Виенския стопански университет.

Три вероятни метода на деяние за настоящи планове

Независимо от типа, обсега и сложността си, голям брой планове, във съвсем всички браншове, са наранени от рецесията. Това е по този начин, тъй като на доста организации им липсват нужните запаси за справяне с актуалните проблеми. Следователно първата стъпка следва да бъде цялостна оценка на обстановката. Според Мартина Хюман актуалната обстановка разрешава три метода на деяние, които могат да бъдат подхванати от ръководителите на планове, с цел да се оправят с провокациите, пред които са изправени съществуващите планове.
Търсене на други възможности
Съществуват ли други разновидности? Ако да, какви спомагателни запаси от позиция на личен състав и финансиране са нужни за тяхното осъществяване? Оправдава ли предстоящият резултат спомагателните разноски?
Прекратяване на плана
Понякога е целесъобразно да ограничите загубите си и да спрете плана. „ Това е стъпка, която предлагам, когато предстоящата възвръщаемост към този момент не е задоволително висока. Ако се окаже, че даден план най-вероятно няма да реализира предстоящите изгоди, проджект мениджъра би трябвало да го приключи, тъй като продължаването му би било по-скъпо от прекъсването му. Това сигурно е мъчно решение и по тази причина лидерският опит в ръководството на планове е толкоз значим “, споделя Мартина Хюман.
Временно заледяване на плана
Според Хюман третият вид основателно е най-популярният сега. „ Не бива да се отхвърляме от всеки план, тъй като това ще докара до усложнения в бъдеще. " Ако поставите на пауза един план, ресурсите и плановият екип могат бързо да бъдат задействани още веднъж сега, в който стопанската система се възвърне до известна степен и стартираме да се връщаме към нормалния работен темп. Ключовото тук обаче, е „ да бъде ясно, че краткотрайно стопираме плана и да съобщим това транспарантно на всички участващи “. Заинтересованите страни би трябвало да бъдат осведомени, че планът ще бъде замразен, само че е направен съответен проект със периоди и елементи по отношение на последващото му продължение. Това също по този начин значи, че ръководителите на планове би трябвало да създадат подробни записи на към този момент постигнатите резултати, с цел да могат да възстановят работата по плана с екипа допустимо най-бързо след паузата.

Как мениджърите на планове могат да се приспособяват

Какъв е най-хубавият метод мениджърите на планове да се оправят с актуалната обстановка? Въпреки че някои планове към този момент могат да бъдат сложени на пауза, доста компании влагат в различни бизнес модели. „ Погледнете единствено нашия сегмент: продължаващото обучение. На процедура за една нощ трябваше да излезем от лекционните зали и да пренесем всички наши оферти за образование онлайн допустимо най-бързо. Подобна смяна изисква големи старания и по тази причина ви е нужен план “, споделя Хюман.

За да бъде планът сполучлив, е нужен метод на мислене, насочен към резултатите, характерен на доста опитни мениджъри на планове: „ Необходима е воля за реализиране на в действителност мощни резултати за къс интервал от време. Това изисква вътрешна мотивация, експедитивност, ясни цели и цели, транспарантни структури и добре координирани периоди, с цел да насърчим самоорганизацията на екипа, тъй като в такава обстановка би трябвало да бъдем сплотени. “

Все отново има ограничаване какъв брой бързо могат да се осъществят нещата. Помислете да вземем за пример за строителната промишленост - някои планове просто не могат да бъдат ускорени след избрана точка. Независимо от това, постоянно е потребно планът да бъде структуриран в ясно разграничени стадии, без да се изпуска от взор огромната картина, счита Мартина Хюман. Гъвкавият жанр на работа и гладката връзка с клиента, упълномощил плана, могат да оказват помощ за бързо реализиране на междинни резултати. По този метод напредъкът става забележим от рано, а психологическия резултат от това не е за подценяване. За тази цел би трябвало да се осмелите да изпробвате нов и от време на време нетрадиционен метод, което изисква вярна мисловна настройка.

Компетенциите, от които се нуждаят проджект мениджърите през днешния ден

Ще наложат ли рецесията и следствията от нея нужда от разнообразни умения и опит в ръководството на планове? „ Не бих споделила, че става въпрос за радикално разнообразни умения “, споделя Хюман. Кризата просто сложи на фокус уменията, които са изключително значими: същинското водачество в даден план, положителната връзка и волята да се разреши на екипа да се самоорганизира, до момента в който мениджърът задава главната посока. Уменията за самоорганизация разрешават бързо взимане на решения и целенасочена взаимна работа, което от своя страна ще докара до положителни резултати в къси периоди. По време на рецесия, ръководството на планове също е обвързвано с резистентност: мениджърите на планове би трябвало да „ могат да понесат това, което следва “. Логично е да се схване метод на " проба-грешка " - да вземем за пример бързо прототипиране или образование в двоен цикъл - с цел да изпробвате наличните варианти, бързо да отхвърлите тези, които дават неприятни резултати, и да се придържате към тези, които са сполучливи.

Продължаване на планове, които тласкат икономическото възобновяване

След рецесията ще би трябвало да се съсредоточим върху възобновяване. Това ще бъде моментът да доразвием създадените нови хрумвания и новаторски бизнес модели. Проектите са потребни освен за ръководство на краткосрочна промяна, само че могат да се употребяват и за създаване на нещо в по-дългосрочен проект. „ Ако желаете дадена компания да претърпи действителна промяна, вместо да се приспособи единствено до известна степен, имате потребност от структуриран развой на смяна “, изяснява Хюман. Тя показва образеца за връщането в офиса след работата от у дома. Много заинтригувани страни, измежду които и представители на работническите препоръки, желаят да вземат участие в този развой. „ Създадените условия за връщане към естествен режим на работа ще имат стабилно влияние надалеч след края на рецесията. “

Търсенето на ръководство на планове продължава да нараства

Във времена на ужас има огромно търсене за ръководители на планове. Експертите, които могат да трансфорат хаоса в ред и които познават методите за въвеждане и поддържане на смяната, са издирван човешки запас. Според Мартина Хюман „ професионалното ръководство на планове може да служи като избавителен пояс, който е ефикасен при всяка рецесия. То може да бъде компас за организацията и нейните чиновници, което е от решаващо значение в сложни моменти. Чрез него смяната или новата тактика могат да бъдат разграничени на съответни цели, по които да работят чиновниците. Интелигентно проектираните планове ще ни разрешат да създадем позитивно бъдеще за всички. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР