Продължаваща вълна от насилствени протести в Перу показва как руската

...
Продължаваща вълна от насилствени протести в Перу показва как руската
Коментари Харесай

Протестите в Перу отразяват широкото въздействие на войната в Украйна

Продължаваща вълна от насилствени митинги в Перу демонстрира по какъв начин съветската инвазия в Украйна визира пазарите по света, предизвиквайки безредици и задълбочавайки политическите разделения, съобщи Си Ен Ен.

Първоначално възходящите цени на горивото провокираха митинги, които започнаха предходната седмица, само че бързо се ускориха в огромни антиправителствени демонстрации с шествия и блокади на пътища.
Според перуанските управляващи, минимум шестима души изгубили живота си по време на митингите, макар битката на управляващите за преодоляване на обстановката.

Най-малко девет основни пътища в страната останаха блокирани от протестиращи.

Късно в понеделник президентът, Педро Кастило, разгласи изключително състояние и сложи в столицата на страната полицейски час, само че отдръпна заповедта във вторник следобяд, защото стотици протестиращи, пренебрегнали мярката, излязоха по улиците на Лима, с цел да изискат неговата оставка.

Защо Перу?

Политическите безредици не са нещо ново в Перу. През последните пет години страната имаше петима президенти, в това число един, който беше подложен на импийчмънт и отхвърлен от поста. А самият Кастило към този момент се изправи - и оцеля - с две гласувания за импийчмънт, откогато встъпи в служба през юли.
Перу е плодородна почва за митинги през последните години, само че сегашната рецесия бе провокирана като директна последица от войната в Украйна.

Дългите последствия от войната на Путин

Руското навлизане в Украйна - и последващото решение на международните водачи да изолират Русия от международните петролни пазари - докара до повишаване на цената на петрола.
А за Перу въздействието е изключително тежко.
В съпоставяне с други страни в района, като Аржентина или Венецуела, Перу внася по-голямата част от своя нефт. Това я направи по-изложена на скорошния скок, който удари стопанската система тъкмо когато се възстановяваше от въздействието на пандемията от Covid-19.
В резултат на това инфлацията в Перу през март беше най-високата от 26 години, съгласно Статистическия институт на страната. Най-изложеният сегмент са храните и горивата, като цените са се повишили с 9,54% от предходната година, заяви перуанската централна банка.
Тъй като цените се покачваха толкоз бързо, не лиши доста време, преди митингите да стартират да се популяризират в цялата страна. А на 28 март група транспортни служащи и профсъюз на водачите на камиони приканиха за обща стачка, с цел да изискат по-евтино гориво.
През последните няколко дни други организации и групи се причислиха към митингите, като някои райони затвориха учебни заведения и прибягнаха до онлайн образование.
Преди да стане президент, Кастило беше синдикален водач и преподавател в малко учебно заведение в селския регион Кахамарка, настоявайки за по-добри заплати и условия на труд.
Сега главният му изборен регион, градската работническа класа в предградията на Лима и селските фермери в цялата страна, са изключително мощно наранени от инфлационната серпантина, тъй като заплащат по-високи цени за храната и превоза си.
Това още повече подкопава политическата му поддръжка.

Какво следва?

Трудно е да се планува по какъв начин ще се развие обстановката.

Дори преди да издаде заповедта за полицейски час, Кастило към този момент беше направил някои отстъпки, като понижи налозите върху горивата и усили минималната заплата до 1025 сола - почти 280 $ - в неделя. Но това също не съумя да успокои обстановката.
След като заповедта му за полицейски час прикани противоположен резултат, президентът наподобява се изчерпва, като се има поради, че Перу няма потенциал да управлява интернационалните цени на петрола.

Тъй като спорът в Украйна продължава да бушува, сегашният инфлационен климат се предвижда да продължи.
Всяка по-нататъшна дотация за по-ниски цени на горивата ще усили задълженията на Перу и ще навреди още повече на финансите.
Положението на Перу обаче надалеч не е неповторимо и Кастило не е самичък.
Други водачи са изправени пред същия сложен избор по какъв начин да се оправят с възходящата инфлация, до момента в който се пробват да подредят финансите си след хаоса, породен от Covid-19.
Тъй като рецесията се задълбочава, Перу може да търси отговори от други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР