Продължаване на бюджета означава замразяване на доходите при повишаващи се

...
Продължаване на бюджета означава замразяване на доходите при повишаващи се
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Удължен бюджет означава замразени доходи при повишаващи се цени

Продължаване на бюджета значи заледяване на приходите при повишаващи се цени, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ за бюджета, иницирана от левицата. " Поканата за диалог е, тъй като имаме вяра, че макар разликите би трябвало да се търси единодушие по най-малко оферти, за които можем да подсигуряваме, че ще има болшинство по бюджета. Все още няма договаряния за сформиране на държавно управление, до момента в който не бъде връчен първият мандат. Времето тече и нашата угриженост е какво ще се случи следващата година с стопанската система, семействата и фамилиите ", разясни Нинова.
Бихме желали да внесем допълнения под формата на обществени оферти, които ще са съобразени с финансовата непоклатимост и макроикономическата рамка, посочи тя. " Няма да си играем на популисти, макар че господин Борисов сподели, че и обществения пакет на Българска социалистическа партия ще одобри, само че той го играе положителния Дядо Мраз. Ще приказваме съществено, професионално и отговорно - какво можем да създадем и какво не можем, това ни е задачата ", акцентира Нинова. Тя е безапелационна, че най-добре е било служебният кабинет да внесе нов закон за бюджета. " Социалната комисия към този момент одобри Закон за обществено подкрепяне, в който обществените помощи се усилват, защото се подвига и прагът на беднотия. За 2023 година са нужни 87 млн. в допълнение, само че с снадки бюджет парите ги няма ", уточни Нинова. 
" Социалните ни оферти са насочени към децата, за тях желаеме безвъзмездни учебници и медикаменти. Младите до 26 години да бъдат освободени от налог общ приход, а майчинството да следва растежа на минималната заплата. Втората ни група са служащите и работещите небогати, което изисква нарастване на минималната заплата. Настояваме за преизчисляването на всички пенсии с нов средноосигурителен приход за 2021 година Предлагаме и таван на цените на енергоносителите ", заключи Нинова.
Проф. Румен Гечев показа визията на Българска социалистическа партия за Бюджет 2023 година " Трябва да има минимални бюджетен недостиг и държавен дълг, нужно е да се стремим и към напредък на бюджета. Държавните разноски по отношение на % от Брутният вътрешен продукт също би трябвало да бъдат деликатно планувани ", изясни той. Георги Гьоков описа за обществените разноски за обществена протекция. " България отделя едвам 13,1% от Брутният вътрешен продукт за обществена протекция, като междинната стойност за Европейски Съюз е 21,9%. Трябва да вземем ограничения, с цел да не изключваме обществените политики като част от нашите цели ", прикани той.
ГЕРБ обявиха, че са пристигнали на срещата, водени от предпочитание за градивен разговор. " Няма никакви сигнали от партиите в Народно събрание, че са подготвени да поддържат държавно управление. Считаме, че е по-добре да имаме подготвеност да обсъждаме удължение на закона за държавния бюджет ", съобщи лидерат на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Деница Сачева изясни, че двете партии имат разнообразни гледни точки за пенсионната промяна, и призна, че би трябвало да има формулировка за енергийно безпаричен през 2024 година Да се чака до 2024 година е парадокс, реагира Корнелия Нинова. Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ също поддържа обезщетенията за бизнеса и семействата в резултат на цените на силата.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР