Продължаваме темата за проблема със зазиданите прилепи в Бургас. След

...
Продължаваме темата за проблема със зазиданите прилепи в Бургас. След
Коментари Харесай

Продължение за проблема със зазиданите прилепи

Продължаваме тематиката за казуса със зазиданите прилепи в Бургас. След санирането на блокове 67 и 71 в бургаския комплекс " Изгрев " от фондация " Дивите животни " са получили сигнал. От там предоставиха и видео, на което се вижда по какъв начин под изолацията намират полумъртви прилепи, зазидани при строителната активност. Според бранителите ограниченията, които са подхванали за спасяването на прилепите след тяхната интервенция не са ефикасни. Вижте за какво в идващия репортаж.

За да няма зазидани прилепи при санирането на блоковете, община Бургас и Регионалната екоинспекция са решили да инсталират специфични тръби, през които прилепите да могат да излязат на независимост. От Фондация " Дивите животни " обаче споделят, че тези ограничения са неприложими по това време на годината, тъй като животните към този момент не са дейни.
Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация " Дивите животни ": Те към този момент не летят. Има ги на всички места, само че не летят толкоз, колкото летят през лятото, тъй че колонията сега няма да излезе.Целта на този способ е да се оставят изходи, които да не могат да са вход, т.е. животното като излети вечерта, да не може да се прибере.
Затова специфичните тръби би трябвало да бъдат сложени на тъкмо избрани места.

Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация " Дивите животни ": Все едно да имате една стая, на която някой да каже сложете две порти и който ги поставя тези порти да ги постави, където и да било, не против коридорите. Друг е казусът по какъв начин се слагат.  ​Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас ​Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас
Стотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове, настояват природозащитни организации. В Бургас цели колонии били заровени под изолираност...

От строителните бригади настояват, че не са издадени никакви предварителни наставления от фондацията, че там живеят прилепи.
Веселин Неделчев - механически началник на строителна бригада: Еколозите първо не са си свършили работата както би трябвало, тъй като те знаят, че се санира в България. Нищо не им пречи да минат по общините и да питат кои блокове ще се санират, да схванат, да отидат и да си създадат изследването, след което да го внесат в общината и да кажат - в този, този и този блок има такива типове животни, които би трябвало да бъдат предпазени.Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация " Дивите животни ": Подадохме сигнала още до момента в който не беше вдигнато скелето. Така че сме подали сигнала авансово. Ние сме минали, документирали сме, че там има прилепи, дори имаме снимани от къде излизат и влизат във въпросния вход.
Проблемът е сериозен и не е единствено в Бургас. Следващата седмица ще се търси ново решение. В България всички типове прилепи са потребни, тъй като се хранят с най-опасните вредители за хората. Затова намаляването на броя им е огромен проблем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР