Продължаваме специалната поредица на Euronews за последствията в най-засегнатите и

...
Продължаваме специалната поредица на Euronews за последствията в най-засегнатите и
Коментари Харесай

Какъв е животът на семейство украински бежанци в Германия?

Продължаваме специфичната поредност на Euronews за следствията в най-засегнатите и близки до Украйна страни. Днес описваме за живота като емигрант и какви са най-големите провокации пред едно украинско семейство в Германия.

Време е за обяд в дома на Албина Окулова. 51-годишната украинка е избягала от Киев незабавно след началото на съветската инвазия. Пристига в Потсдам, Германия дружно с майка си Людмила и щерка си Ксения.

Синът на Албина - Данило, също е в Потсдам. Живее и учи тук от 2020 година

Въпреки че е трябвало да напусне страната си, Албина изпитва облекчение, че се е събрала със фамилията си. Благодарна е, че може да живее умерено в Германия.
Когато пристигнах тук, имах единствено един състезателен екип, който да нося, и 200 евро в джоба си. Сега се усещам уверена в себе си, щерка ми още веднъж върви на учебно заведение, а аз също изучавам, с цел да ми разрешат още веднъж да работя.
Албина Окулова, украинска бежанка в Германия

Не за първи път Албина би трябвало да стартира изначало. До 2015 година тя е живяла и работила като доктор в Крим. След съветската анексия бяга в Киев.

Сега 15-годишната ѝ щерка посещава по този начин наречения " клас за добре пристигнали " в Потсдам. Но споделя, че ѝ липсват учебното заведение и приятелите в Киев.
Имам нови другари. Трудно е, тъй като съм в нова обстановка, в нова страна... мъчно е, само че мога да се оправя!
Ксения Окулова, щерка на Албина

Албина кара към бюрото по труда в Потсдам, където да кандидатства за курсове по немски език. Иска да научи езика допустимо най-бързо, с цел да може още веднъж да работи като доктор. Споделя, че е мъчно, тъй като бюрокрацията лишава доста време.
Това ме държи безпределно заета, не мога да намеря покой, тъй като непрекъснато би трябвало да оправям някакви документи, да вземем за пример документ, който изтича, или нещо друго в края на годината. Нямам успокоение да се посветя на проучването на немски език и на развъждането на щерка ми.
Албина, украинска бежанка в Германия

От началото на войната до момента над един милион украинци са пристигнали като бежанци в Германия. И макар че държавната поддръжка към този момент работи по-добре, към момента има огромни провокации. Основният проблем е дефицитът на жилища, изключително в огромни градове като Берлин.

„ Подобно е ситуацията и когато става въпрос за намиране на работа, за учебни заведения и детски градини. Ако няма места в детските градини, тогава майките, да вземем за пример, не могат да посещават интеграционните курсове или езиковите курсове. И по-късно, несъмнено, е мъчно да се откри работа, тъй като в доста области е нужен немски език “, споделя Криста-Мария Лабе, представител на неправителствена организация.

За да се оправят с жилищния проблем, локалните управляващи слагат контейнери като краткотрайни жилища за бежанци. Людмила, майката на Албина, живее в един от тях.

Но 71-годишната жена не се оплаква. Въпреки че се тревожи за роднините си в Украйна, тя е щастлива, че има покрив над главата си в Германия, и е признателна, че е дружно с околните си на несъмнено място.

От началото на войната до момента над един милион украинци са пристигнали като бежанци в Германия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР