Продължаваме промяната се опитва да овладее и БНБ, без да

...
Продължаваме промяната се опитва да овладее и БНБ, без да
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: ПП иска да овладее и БНБ, а няма читав кандидат

" Продължаваме промяната " се пробва да овладее и Българска народна банка, без да има читав претендент. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов. " В момента има голяма централизация на финансова власт и информация у един единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой надзор са. Когато се прави съдружно държавно управление, в никакъв случай икономическата и проверяващата власт не са в една и съща партия. В " Продължаваме Промяната ", което е коалиция, са службите, Министерство на вътрешните работи и всички ресурсни и финансови принадлежности. Сега тази коалиция се пробва да овладее и Българска народна банка, без да има задоволително непокътнат претендент ", сподели Йорданов пред NOVA. Коментарът му пристигна откакто двете кандидатури - тази на Каримански и тази на ръководителя на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров, станаха причина за напрежение в ръководещата коалиция. В неделя Гюров се отдръпна от конкуренцията и Каримански остана единственият претендент.

" Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ситуацията да подвластен от техните гласове я направиха от " Продължаваме Промяната ". Когато нямаш съдружни сътрудници, които да те поддържат, вървиш по закон и гласуваме в Народното събрание уточни депутатът. И изясни, че Любомир Каримански е претендент на Има Такъв Народ за Българска народна банка от преди два парламента: " Когато тръгнахме да вършим тази коалиция, казахме, че имаме претендент за Българска народна банка. Г-н Трифонов сподели на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те споделиха, че нямат претендент и няма проблем. До момента, в който се пуснаха разпоредбите за претендент. Тогава от Политическа партия се сетиха и започнаха да пускат разнообразни претенденти. Предложиха четири или пет човека, последният беше Гюров. "

Според ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ би трябвало да има баланс в обединението: " В една коалиция, както в един брак, би трябвало да си имате доверие. Въпреки нашите известни подозрения, одобряваме, че хората отсреща подхождат с положителни планове. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция, без значение от размера на партиите, те са равнопоставени. Без един от тях, обединението не съществува. "

Той изясни, че претендентът за Българска народна банка е отвън съдружното съглашение. Всичко, което е отвън него, предстои на диалози, посочи той: " Ако някой заложи държавното управление поради Българска народна банка, ще е в нарушаване на съдружното държавно управление и това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще скапват държавното управление, в случай че бъде определен Каримански. "

По мотив есемеса със заканите против Каримански, депутатът от Има Такъв Народ съобщи, че не знае кой ги е отправил, само че сигурно е някой, който не желае номинираният да е част от конкуренцията за управителния пост в Българска народна банка.

Йорданов отбрани Каримански и по обвиненията за нередности по време на работата му като заместник-управител на банка: " Тогава са били няколко заместник-директори. Каримански в никакъв случай не е подписал такива контракти. Човекът, който е завеждал тези действия, е бил в отпуск. Всички покупко-продажби или интервенции, не знам по какъв начин се споделя, преди да стигнат до Каримански, минавали през четири или пет контролни органа, които проверявали как това се случва. Накрая до него стига един куп документи и той слага подписа си. Дори не е виждал клиента. Прокуратурата е разследвала. Той не е обвинен. "

" Пълна неистина е намекът на Петков, че изтеглят Гюров, тъй като ние вършим някакъв проблем по закона за спецпрокуратурата и спецсъда ", акцентира Йорданов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР