Продължаваме промяната наистина е най-голямата партийна иновация в България. Тя

...
Продължаваме промяната наистина е най-голямата партийна иновация в България. Тя
Коментари Харесай

Тъмните облаци над облачната партия

" Продължаваме промяната " в действителност е най-голямата партийна иновация в България. Тя се учреди четири месеца, откакто пристигна на власт. Но ще стане факт в партийно-правния мир вероятно към 5-ия или 6-ия си месец, когато бъде записана от съда и получи акта си за раждане. Дано до тогава още е ръководеща, с цел да не направи още една иновация - да стане първата партия, която е била на власт като ембрион и е слязла от власт, преди да се е родила.

Иронията настрани, само че учредяването на партията има и предизборна задача. Ако се стигне внезапно до предварителни избори, придвижването към Кирил Петков и Асен Василев да може да взе участие единствено, а не наново да употребява регистрацията на фантомни партийки, на които да заплаща с част от личните си депутатски места и дотация. Пък и другата есен има локални избори - без легална конструкция реденето на листи ще наподобява на централизиран хепънинг с изнесени представления по места.

Посланието: Ентусиазмът си е същият, само че няма по какъв начин без неточности

Учредяването на Политическа партия в Пловдив прочее си бе хепънинг с асорти послания - от дословен прочит на по-малко известни пасажи на Макиавели, през себеизтъкване на тематика увеличените заплати на медиците до увещание за ежедневната тиня, която се изсипва върху главите на ръководителите на Промяната. Основното опрощение общо взето гласеше: Не знаехме къде се намираме и какво да вършим, но има доста за почистване и цяла страна за оправяне и няма по какъв начин без неточности. Форумът насочи обаче ясното обръщение, че смяната продължава напред в преследването на " верните неща " - даже в случай че би трябвало ръководещата коалиция да е нестабилна или краткотрайна, а мандатоносителите да се окажат " несполучливи ".

Политическият възторг и воля, подплатени с към момента високото доверие на поддръжниците, остават главния капитал на " Продължаваме промяната ". Той обаче неизбежно ще се топи и ерозира, в случай че ръководещата коалиция губи единна посока и хаби повече сила за самото си битие, в сравнение с за действително ръководство. Особено в случай че не се реализират забележими от всички резултати и не се обезпечи политическа непоклатимост най-малко до момента в който войната в Украйна и инфлацията са най-непосредственият риск пред страната.

" Облачна " партия

Затова след поемането на ръководството знаенето и моженето стават по-важни от желанието и волята. Когато към този момент си на власт, решаващото е да знаеш кои са верните неща и да можеш да ги осъществиш. И това не е толкоз експертна, колкото политическа работа. Защото реализацията на политики изисква политическо умеене и технология за прокарването им. А то допуска добра обществена връзка и обезпечаване на съдружна поддръжка в нужния времеви небосвод. Означава и кадрово застраховане - ученето в придвижване е в случай че не самоубийствено, то най-малко неефективно. То изяжда оскъдния времеви запас на всеки ръководещ - освен поради часовника на мандата, а тъй като публичната поддръжка по предписание малко или повече стартира да се топи.

Чрез партийно строителство " Продължаваме промяната " ще наваксва в крачка управническо ноу-хау. Което няма да е класическото създаване на партия, тъй като това изисква доста старания и сила, каквито не доближават, когато си на власт. А и на водачите на Политическа партия партийно-организаторската работа явно не им е по сърце. IT терминологията разказва най-добре профила на новоучредената групировка - " облачна ". По думите на съпредседателя ѝ Асен Василев, това значи " всички наши симпатизанти, където и да са те, да вземат участие главно онлайн в партията, без да сътворяваме тромави структури с доста офиси ".

Вярно, че партиите от дълго време не имат мащаба, който имаха преди 2-3 десетилетия. А и най-големите през днешния ден - тези " с доста офиси " като ГЕРБ - са послушни хоризонтални структури на вертикала. По-малки обединения вдясно и вляво, като " Да, България ", ДСБ и Българска социалистическа партия, имат партийни мрежи с действителен партиен живот, в който тече битка за хрумвания и за постове. При тях партийната политика в доста по-голяма степен е резултат от напън изпод, от конкуренция и яростна битка за нанагорнище по партийната стълбица, в сравнение с в лидерските партии.

Ще се трансформира ли Политическа партия в пълнокръвна партия?

Онлайн присъединяване не анулира интензитета на партийния живот - това е единствено една модерна форма на връзка, която някои партии от дълго време интензивно употребяват. Големият въпрос на партийния живот е демократичното формулиране на политически позиции, делегирането на водачество и носенето на отговорност пред партийните членове. Ако една " облачна конструкция " не обезпечи демократично присъединяване и демократична отговорност вътре в себе си, тя ще е мимикрия на пълнокръвна партия, спазвайки единствено уставните условия, наложени от Закона за политическите партии.

Опасността е Политическа партия да си остане шапка от стихийно събран хайлайф от министри, депутати и други висши управленци, рекрутиран въз основата на другарски кръгове, познанства и посредством партийно номадство, който се обновява и добавя по вертикала, а по хоризонтала разчита на маса от членове и симпатизанти с права на ръкопляскащи и вероятно на жалбоподатели.

Такава групировка просто ще размени досегашната маркетингова шапка - на мандатоносител, слязла към този момент малко по-ниско в облаците под тежестите на ръководството. Но няма да реши въпроса по какъв начин сполучливо да се продава политика при недостиг на политическо произвеждане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР