Продължаваме промяната излезе с предложение как да се сложи край

...
Продължаваме промяната излезе с предложение как да се сложи край
Коментари Харесай

ПП с предложение как да се сложи край на феодализацията на общините - Политика

" Продължаваме промяната " излезе с предложение по какъв начин да се постави завършек на феодализирането на общините. Според импортираните от Кирил Петков и Асен Василев промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация кметовете ще имат право на единствено два мандата.

Към момента в закона няма ограничаване за броя мандати, на които имат право определените кметове на общини. Това докара до парадокса кметове с по 10 мандата. В претекстовете към текстовете вносителите показват, че тук-там има " фактическо узурпиране на локалната изпълнителна власт ". 

Те цитират и мнение от 2005 година на конституционния арбитър Румен Янков, който показва сменяемостта като основополагащ принцип на демокрацията.

В проектозакона се предлага " кметът на общината, както и кметовете на региони и кметства, да могат да бъдат преизбирани на същата служба за още един мандат ".

Предвижда се измененията да влязат в действие от деня на обявяване на закона в " Държавен вестник ". На 48-ото Народно заседание обаче му остават броени дни, поради което е невероятно измененията да станат факт в този момент.  Проектозаконът е импортиран на 19 януари и е разпределен на две комисии, които не са го присъединили в стратегиите си за работа за тази седмица. Феодализирането на общините обаче може да бъде спряно от 49-ото Народно събрание, единствено месеци преди идните през есента кметски избори. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР