Продължаваме промяната и ГЕРБ са с изравнени електорални позиции, като

...
Продължаваме промяната и ГЕРБ са с изравнени електорални позиции, като
Коментари Харесай

Центъра за анализи и маркетинг: Петков, Василев и правителството са в зоната на негативен рейтинг

" Продължаваме промяната " и ГЕРБ са с изравнени електорални позиции, като разликата сред тях е 1 % в интерес на " Политическа партия ". Това сочи проучване на Центъра за разбори и маркетинг, отдадено на 100 дни на кабинета " Петков " и един месец от войната в Украйна, заяви.

Правителството отбелязва спад в доверието, като интервюираните му слагат оценка " Добър " - 3,80.

Единствената институция с позитивен рейтинг е президентството.

Близо 80 на 100 от участниците в допитването считат, че най-важният проблем, с който би трябвало да се оправи държавното управление, е преодоляването на повишението на цените.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са в зоната на отрицателен рейтинг - с доверие към 38 - 37%, сочи проучването. За държавното управление се регистрира малко над 36 на 100 утвърждение, против близо 60 на 100 отрицание. Въпреки лекия спад в рейтинга на президента той остава с високо доверие - над 49 на 100, с % превес пред премиера Петков.

Анкетираните считат, че Румен Радев е политикът, който дефинира в най-голяма степен политиката в България.

С най-високо съмнение са Красимир Каракачанов, Бойко Борисов - със 73%, Корнелия Нинова - 76%, Костадин Костадинов и Мустафа Карадайъ - със 78 на 100 съмнение.

Ако изборите са в този момент, 24% ще гласоподават за Политическа партия, 23% за ГЕРБ-СДС, 11 на 100 за Българска социалистическа партия, малко над 10% показват, че ще поддържат Движение за права и свободи.

Моментната картина в проучването демонстрира, че в случай че се яви партия на Стефан Янев, над 3 на 100 биха дали своят вот за нея, а над 20% споделят, че е допустимо да я поддържат.

На въпрос по кое време е евентуално да се проведат идващите избори за Народно заседание, 57 на 100 от запитаните считат, че ще има предварителни избори до края на идната година, като малко над 27% от тях считат, че изборите ще бъдат още преди края на тази година. 25% показват, че този парламент ще изкара целия си 4-годишен мандат.

Според данните Народното събрание остава с обичайно отрицателно доверие - близо 65 на 100 .

Отчита се смяна в настройките към армията, които са станали леко отрицателни, както и към полицията, към която настройките са станали мощно отрицателни. Съдът е с твърдо негативен рейтинг, а прокуратурата е с най-високо отрицание - близо 74 на 100.

Анкетираните са запитани и дали утвърждават дейностите на Министерство на вътрешните работи в нощта на 17 март, когато бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, като малко над 31% считат, че дейностите на Министерство на вътрешните работи са били верни, само че прокуратурата ги е саботирала.

Близо 60 на 100 от интервюираните показват високите цени, инфлацията и ниските приходи като най-сериозните проблеми у нас . Такъв е процентът от участниците, които считат, че обстановката в страната през идващите месеци ще се утежнява.

Изследването регистрира двойно повишаване на мненията, че войната в Украйна е най-сериозният проблем пред страната - от близо 7 на 100 при започване на войната в този момент процентът се е покачил до 14 на 100.

Другите проблеми, които се показват, са неприятното ръководство на страната и битката с корупцията.

70 % от интервюираните считат, че НАТО и Европейски Съюз най-добре подсигуряват националната ни сигурност, а 12 на 100 считат, че това е Русия. Рязка смяна се регистрира в настройките по отношение на Русия и президента Владимир Путин - надлежно 50% и 67% негативното отношение .

На въпрос по какъв начин правят оценка позициите на президента Румен Радев във връзка с войната в Украйна, над 47 на 100 показват " по-скоро като уравновесени ", близо 34% - " по-скоро като проруски ", а 22 на 100 не могат да преценяват.

Изследването на Центъра за разбори и маркетинг е осъществено в интервала 25-29 март 2022 година измежду 1021 пълнолетни жители по метода стандартизирано изявление " лице в лице ", със лично финансиране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР