Продължаваме промяната и Демократична България сезират Конституционния съд (КС) за

...
Продължаваме промяната и Демократична България сезират Конституционния съд (КС) за
Коментари Харесай

ПП и ДБ сезират Конституционния съд за отстраняването на шефа на Сметната палата - Политика

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " сезират Конституционния съд (КС) за освобождението на председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

На брифинг в Народното събрание представители от двете обединения обявиха, че проекторешението на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " от 20 януари опонира на Конституцията. Тогава изненадващо в дневния ред бе вкарано предложение, което с гласовете на така наречен коалиция " Рашидов " мина без проблем. В проекторешението липсваха и претекстове, което е в прорез с правилника на Народното събрание. Освен това с него бе нарушена независимостта на Сметната палата, заложена в главния закон - съгласно закона за Сметната палата ръководителят се сменя след процедура за избор на нов. Такава обаче започва и за негов заместител бе определена Горица Грънчарова-Кожарева. До момента тя бе зам.-председател. Според Настимир Ананиев от Политическа партия тя е близка до основния прокурор Иван Гешев.

Бившият правосъден министър и народен представител от Демократична България Надежда Йорданова дефинира проблема като " политическа разпра " и " политическо мракобесие ".

" Четирите политически сили, с политически пестник, взеха решение да вземат неговата глава ", прибавя тя.

Зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев от Политическа партия добави, че конституционната тъжба ще бъде импортирана през днешния ден. По думите му същинските претекстове за освобождението на Цветков са това, " той не се включи в хора на ГЕРБ и Движение за права и свободи по тематиката NEXO ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР